RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsminister Stefan Löfven kan komme til å meddele sin avgang når han senere onsdag skal holde pressekonferanse, melder SVT.
Statsminister Stefan Löfven kan komme til å meddele sin avgang når han senere onsdag skal holde pressekonferanse, melder SVT. Foto: Foto: Scanpix

Regjeringen i Sverige vurderer å gå av

Sist oppdatert:
Stefan Löfvens sosialdemokratiske regjering vurderer å gå av i Sverige, etter trussel om mistillit mot tre av statsrådene. Svaret kommer torsdag morgen.

– Flere statsråder har vanskjøttet sine ansvarsområder. Det bør få konsekvenser her og nå, mener lederen for Centerpartiet, Annie Lööf. Hun får støtte fra de tre andre partiene i den borgerlige Alliansen; Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna.

De tre statsrådene er infrastrukturminister Anna Johansson, innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Alliansen vurderer nå å hasteinnkalle Riksdagen for å fremme mistillitsforslag mot de tre, i forbindelse med at sensitiv informasjon skal ha kommet i utenlandske hender i forbindelse med en outsourcing av IT-tjenester.

Ingen hast

Onsdag kveld satt Stefan Löfven og regjeringen i krisemøte for å diskutere situasjonen, som kan føre til at regjeringen går av.

– Ja, det er absolutt en potensiell risiko for at statsminister Stefan Löfven kunngjør sin avgang, sier en kilde til SVT Nyheter.

Andre regjeringskilder bekrefter overfor Aftonbladet at regjeringen vurderer å la Moderaterna og deres leder Anna Kinberg Batra overta regjeringsmakten fram til valget neste år.

Hva Löfven akter å gjøre, blir imidlertid først kjent under en pressekonferanse han har innkalt til klokka 10 torsdag.

– Vi har ingen hast, sier regjeringens pressetalsmann Odd Guteland.

Feie for egen dør

Socialdemokraternas støtteparti Vänsterpartiet har ennå ikke tatt endelig stilling til om de vil slutte seg til et mistillitsforslag fra de borgerlige partiene.

Partiets leder Jonas Sjöstedt mener imidlertid at Alliansen har et medansvar for IT-skandalen og må feie for egen dør.

– Det var under den borgerlige regjeringen at man vedtok at Transportstyrelsen kunne sette bort håndteringen av dataregistre, sier Sjöstedt, som derfor fortsatt var i tenkeboksen onsdag kveld.

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna varslet derimot at de vil støtte et mistillitsforslag.

Sparkes av Löfven?

Mistillitsforslag er sjelden kost i Sverige, og kravet om at hele tre ministre må gå er uten sidestykke i svensk politikk, konstaterer Svenska Dagbladets mangeårige korrespondent i Oslo, Bjørn Lindahl.

Han utelukker ikke at Löfven vil gjøre det samme som Ingvar Carlsson gjorde i 1988, som presset justisminister Anna-Greta Leijon til å gå av før mistillitsforslaget mot henne ble behandlet i Riksdagen.

– Det kan tenkes at Löfven gjør noe av det samme, at han redder seg ved å sparke en eller flere av ministrene, sier Lindahl til NTB.

Dårlig kommunikasjon

Infrastrukturminister Anna Johansson har øverste ansvar for Transportstyrelsen, som anklages for å ha brutt lover og regler om datasikkerhet for at outsourcingen skulle gå raskere.

Johansson ble imidlertid ikke informert om saken før i januar i år. De to andre ministrene skal ha fått vite om skandalen våren 2016, et knapt år før Johansson ble informert.

Dette har ført til anklager om sviktende kommunikasjon i regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere