Gå til sidens hovedinnhold

Syk av å tilhøre keiserfamilien

Japans kronprinsesse Masako tror presset av å tilhøre verdens eldste regjerende dynasti, kan ha ført til at hun nylig ble utmattet og syk.

- Siden jeg giftet med for rundt ti år siden, har jeg forsøkt å gjøre mitt ytterste under sterkt press fra et miljø jeg ikke kjente noe til, heter det ifølge AFP i en kommentar fra kronprinsessen som det keiserlige hoffet sendte ut før helgen.

Masako la til at det hadde bygget seg opp en mental og fysisk tretthet, særlig etter at hun fødte kronprinsparets eneste barn i 2001. I desember gikk det så langt at Masako ble innlagt på sykehus med helvetesild, og ble nødt til å kansellere alle offisielle plikter de neste månedene.

I pressemeldingen sier Masako at hun har forsøkt å utføre sine offisielle plikter på beste vis etter at datteren Aiko ble født.

- Men helsen min har gradvis blitt dårligere, helt til det kom så langt at jeg ikke lenger kunne utføre pliktene mine, sier hun. Masako (40) forlot en lovende diplomatisk karriere for å gifte seg med kronprins Naruhito (43).

De oppriktige uttalelsene fra den japanske kronprinsessen savner sidestykke i den japanske keiserfamiliens historie, og kan være et nytt bidrag til større åpenhet rundt familien. Det er ikke mer enn 60 år siden japanerne betraktet keiseren som guddommelig, en direkte etterkommer etter shinto-gudinnen Amaterasu.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!