*Nettavisen* Nyheter.

Sykdommer sprer seg i Bangladesh

En flomrammet mann henter nødrasjoner sammen med barna sine. Hjelpeorganisasjoner frykter at sykdommer skal bre seg i kjølvannet av oversvømmelsene i landet. Foto: Pavel Rahman (AP Photo)

Vannstanden synker i flomområdene i Bangladesh, men krisen er langt fra over. Sykdommer sprer seg nå i områdene som har vært rammet av oversvømmelse.

02.08.04 15:01

Nesten 5.000 arbeidsgrupper med leger og sykepleiere har spredd seg ut over landet for å forsøke å avverge faren for epidemier. Mange av dem må bruke båt for å komme seg fram til avsidesliggende landsbyer i det lutfattige landet.

Flommen har krevd minst 586 menneskeliv i Bangladesh og mer enn 1.350 i Sør-Asia sett under ett. Situasjonen i India forverret seg mandag, da styrtregn førte til enda mer vann i de flomdigre elvene nordøst i landet.

Under vann
Til sammen er rundt 30 millioner mennesker berørt av de verste oversvømmelsene som har rammet Bangladesh på 15 år, og 10 millioner kan ha mistet sine hjem. På ett tidspunkt sto omtrent halvparten av hovedstaden Dhaka under vann.

Leger ved et av byens sykehus fortalte at de i løpet av søndag tok imot 650 pasienter, som for det meste led av uttørking, oppkast og underernæring. Uttørkingen skyldtes mangelen på rent og trygt drikkevann.

- Jeg kom hit med den lille gutten min, han hadde diaré og kastet opp hele tiden. Men etter en dag med behandling ser han ut til å være i bedre form, fortalte Rozina Akthar til en av nyhetsbyrået Reuters’ medarbeidere i Dhaka.

Trenger penger
FNs barnefond UNICEF ba mandag om mer enn 90 millioner kroner til nødhjelp for kvinner og barn som er rammet av flommen i Bangladesh. Britiske myndigheter har allerede bevilget 112 millioner kroner til slik nødhjelp.

- Barn i Bangladesh som lever på kanten av stupet, trenger rask hjelp for å redde dem fra flomvannets herjinger. Vi kjemper mot tiden og må jobbe raskt for å gi de mest sårbare barna hjelp og håp, sa A. P. B. Senagama, som leder UNICEFs arbeid i Bangladesh.

FN skal onsdag holde et eget giverlandsmøte for å drøfte spørsmålet om øyeblikkelig hjelp til Bangladesh. Deretter vil det i løpet av neste uke bli satt i gang en internasjonal kampanje for hjelp til gjenreisingsarbeidet når flommen er over. (©NTB-Reuters-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag