Sykehus bombet ni ganger

Foto: AP (AP)

Sivile bombes i nord, mens uavhengighetsdagen feires i sør.

05.02.09 12:42

Onsdag feirer Sri Lanka sin uavhengighetsdag, 61 år etter løsrivelsen fra Storbritannia. Feiringen foregår på den sørlige delen av øya.

I nord pågår ironisk nok en frigjøringskamp mellom tamilene i LTTE og regjeringssoldater, en krig som har vart i 30 år og kostet 70.000 mennesker livet.

- Ikke kritiser
Srilankiske myndigheter har advart media, humanitære organisasjoner og andre om å støtte LTTE åpenlyst, og sagt det vil føre til utestenging fra landet.

Og konflikten på Sri Lanka er tydeligvis et vanskelig tema. Verken den norske ambassaden eller Røde Kors, som er den siste av hjelpeorganisasjonene som har folk i de kampherjede områdene, vil uttale seg offentlig om situasjonen på øya.

I løpet av den siste måneden har regjeringssoldatene tatt kontroll over de fleste LTTE-basene og omringet opprørssoldatene. 250.000 sivile er innesperret sammen med dem. Media og alle humanitære organisasjoner, med unntak av Røde Kors, er kastet ut av området og ingen har derfor oversikt over hvor mange sivile liv som har gått tapt. Men lidelsene er enorme, og onsdag melder FN at 52 sivile er drept og 80 skadd.

Flere land, inkludert Norge, har nå bedt Tamiltigrene (LTTE) om å legge ned våpnene og overgi seg, for å unngå at flere mister livet.

Legitimt mål
Onsdag evakuerte det eneste sykehuset i det krigsherjede området i nord, etter å ha blitt truffet av granater flere dager på rad. Tirsdag mistet seks mennesker drept da artillerigranater traff sykehuset for niende gang i løpet av fire dager, ifølge Røde Kors.

Mandag mistet ni personer livet og 20 ble skadd, da det samme sykehuset ble truffet. Ifølge FN er det brukt klasebomber mot sykehuset, og blant annet en barneavdeling skal ha blitt rammet, melder BBC.

- Kvinne- og barneavdelingen er truffet. Gud, jeg har ikke ord. Teller fremdeles døde, skriver en FN-arbeider som befant seg på sykehuset da det ble truffet mandag, i en tekstmelding.

Det er ikke klart hvem som står bak angrepene. Det srilankiske militæret benekter at de står bak bombingen, men sier det er et legitimt mål.

- Sykehuset ligger ikke i den sikre sonen som er opprettet og er derfor et legitimt mål, sier forsvarssekretær Gotabaya Rajapaksa til Skynews.com.

Men også den «sikre sonen» regjeringssoldatene har opprettet skal ved flere anledninger ha blitt truffet, uten at sikre kilder kan si hvem som står bak angrepene.

250.000 innesperret
Sykehuset ligger i Puthukkudiyiruppu i Vanni-distriktet i nord, et område som de siste 20 årene har vært kontrollert av opprørere fra LTTE. Der har de hatt egen regjering, myntenhet, eget språk og egen kultur.

Alle forsøk på våpenhvile mellom partene har så langt vært mer eller mindre nytteløse. På slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var Norge aktivt med i forhandlingene for å få partene til enighet.

En våpenhvileavtale kom på plass i 2002, men den var svært skjør og ble brutt flere ganger. Den kollapset i 2006, og i 2008 ble den formelt brutt.

- Sri Lanka er på mange måte symbol for en elite som har spesialisert seg på å unngå forsoning. De unngår nasjonsbygging, og å bruke de fordelene nasjonen har fra naturens side. Gang på gang har regjeringen valgt å ikke gripe sjansen til å skape forsoning mellom de ulike folkegruppene, de har ikke trukket opp minoritetene som tamiler og muslimer, og disse har følt seg diskriminert og undertrykt, sier Jan Egeland, direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) og en av de norske aktørene under fredsforhandlingene, til Nettavisen.

Han bruker tsunamien i 2004 som eksempel på myndighetenes motvilje mot forsoning, da de sa nei til at daværende generalsekretær i FN Kofi Annan fikk dra inn i tamilenes område og sa nei til samarbeid rundt de felles oppgavene.

Livredd sivilbefolkning
Sivilbefolkningen i nord er fanget mellom barken og veden. LTTE hindrer dem i å komme ut fra jungelen fordi de i det lengste håper at sivilbefolkningens tilstedeværelse vil hindre hærens framgang, mens hæren er redd for at LTTE skal kunne unnslippe, og behandler enhver som klarer å komme seg ut av området som en potensiell terrorist.

- Men man skal heller ikke undervurdere den enorme feilen mange tamiler har gjort ved å støtte en organisaasjon (LTTE) som fra første stund har brukt våpen og vold, sier Egeland.

- Det er vanskelig å vite hvor mye sympati tigrene har og har hatt, men de har hele tiden hatt mer eller mindre støtte. Det er en stor strategisk feil.

Langvarig konflikt
Sri Lanka var koloni under Storbritannia i hundre år, og det var i denne perioden grunnlaget for konflikten ble lagt. Britene hadde en taktikk der de brukte minoritetsgruppen - tamilene - i ledende stillinger innenfor økonomi, utdanning og administrasjon.

Da øya ble selvstendig og det ble innført demokrati, endret situasjonen seg raskt for tamilene, som ikke lenger satt på samfunnstoppen. Singaleserne, som er i majoritet, vant alle valg.

En nasjonalisme utviklet seg på singalesisk side, og tamilene ble mer eller mindre forfulgt, en situasjon som på begynnelsen av 1980-tallet førte til store overtramp i form av systematiske drap.

Usynlig mur
Tamilene flyttet da nordover, der de erklærte krig mot de singalesiske myndighetene. Målet var å opprette en egen stat i nord og øst, områder som opprinnelig var tamilske kongedømmer før koloniseringen. Det er i dette området i nord konflikten siden har utspunnet seg, som også har gitt seg utslag i dødelige angrep sør i landet.

Det er enorme kontraster i den militære tilstedeværelsen i sør og i nord. På Jaffna-halvøya er det nesten like mange soldater som det er sivile.

En usynlig mur deler landet i to, i nord står singalesisk soldater og passer på ved hvert gatehjørne.

- Da jeg var der var det mye bekymring over situasjonen også i sør. Det er en enorm polarisering i hele landet. I tillegg gjorde ikke regjeringen noe for å ta et oppgjør med den ekstremt sjåvinistiske singalesiske pressen. Den undergrov det internasjonale fredsarbeidet. Jeg vet om få land der så mange har kjempe mot en forsoning, sier Egeland.

Vakkert
Kontrastene på Sri Lanka er enorme, ikke bare med tanke på det voldelige nord og det relativt fremgangsrike sør. Strendene byr på noen av verdens beste surfebølger, landet har en rik kulturtradisjon og er fremdeles et sentrum for handelen på verdenshavene.

Øya ble av oppdageren Marco Polo i sin tid regnet som den vakreste øya i sin størrelse.

Og skillet mellom nord og sør gir seg også utslag på andre måter. Samtidig som sykeshuset i Puthukkudiyiruppu ble bombet, trente det srilankiske cricketlaget før en kamp i fem-kampsturneringen mot India, og det srilankiske militæret øvde på paraden før feiringen av uavhengighetsdagen på onsdag.

Krigen fikk da også oppmerksomhet under selve feiringen.

- Skyggene etter terrorismen er snart fjernet, sa president Mahinda Rajapakse i sin tale til nasjonen på selve dagen, melder AFP.

Fortvilelse
LTTE (LIbaration Tigers of Tamil Eelam) har kjempet for uavhengighet siden 1970-tallet, og siden 1983 har det mer eller mindre vært krig. Gruppen står på terrorlisten til blant annet USA, Storbritannia og EU, og er blitt beskyldt av menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch for å drive utpressing av de 80.000 tamilene som lever i landflyktighet.

Så er det heller ikke slik at alle tamilene støtter Tigerne.

- Jeg føler med tamiler i Norge. De sitter her i landet og føler at ingen er interessert i de grusomhetene som deres nære er utsatt for i hjemlandet. Det betyr ikke at de ser alt objektivt, men fortvilelsen er i høy grad forståelig, sier Nupi-direktøren.

Mange tror at krigen som er blitt utkjempet den siste måneden, vil føre til større sympatien overfor Tigerne, og at tamilene igjen vil gå inn i en geriljatilstand, forsvinne inn i jungelområdene, og drive terrorvirksomhet mot sivile singalesere.

- Jeg er redd at det også denne gangen skjer. At man tror det finnes en militær løsning på sosiale og politiske problemer. Den srilankesiske regjeringen skaper nye bølger av motstand, men det er vanskelig å si om det blir voldelig. Krigen er uansett ikke et godt grunnlag, sier Egeland.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag