RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syklonofrene kastes ut

Sist oppdatert:
Familier får 20 bambusstokker hver til å bygge seg et nytt hjem i Burma.

Burmas militærjunta begynte å kaste ut syklonrammede familier fra regjeringsstøttede teltleirer fredag.

-Mer stabil
Leirene ble satt opp etter at syklonen Nargis gjorde flere hundre tusen mennesker hjemløse, men juntaen frykter nå at leirene skal bli permanente og sender derfor familier tilbake til sine hjemsteder, melder Reuters.

- Det er bedre at de reiser hjem, der de har et mer stabilt liv. Her er de avhengige av donasjoner, noe som ikke er stabilt, sier en talsmann for regjeringen ved en av leirene, der flyktningene har fått frem til fredag klokken 11.30 på å komme seg ut.

39 leire skal tømmes
Ifølge lokale beboere og hjelpearbeidere er det mennesker i 39 leire i umiddelbar nærhet til Kyauktan, 30 kilometer sør for Yangoon, som har fått beskjed om å fjerne seg.

- Vi visste at vi måtte dra før eller senere, men vi hadde håpet på litt mer hjelp, sier Kyaw Moe Thu (21), som sammen med fem brøde og søstre må forlate leiren de har bodde i siden begynnelsen av mai. den yngste er 2 1/2 år gammel.

Bambus og presenning
Familien fikk 20 bambusstokker og litt presenning som hjelp til å bygge seg et nytt hjem i Irrawaddy-deltaet.

-Akkurat nå er vi skuffet, sier Thu.

Ifølge FN har bare en av to syklonofre mottatt noen som helst form for hjelp, enten fra regjeringen eller fra internasjonale hjelpeorganisasjoner. Frivillige fra Yangoon og andre byer har på frivillig basis kjørt ut til de hardest rammede med mat og andre hjelpemidler.

FN, som har lokale og internasjonale hjelpearbeidere i området, kan ikke bekrefte at de regjeringsstøttede leirene nå tømmes, men tar kraftig avstand fra en slik håndtering av flyktningene.

- Vi støtter ikke en slik retur til steder der det ikke finnes noen form for hjelp. Hvilken som helst form for tvungen flytting er fullstendig uakseptabelt, sier FNs talskvinne Amanda Pitt.

Tigger om mat
I tillegg til leirene, har flere tusen mennesker satt opp små skur og telt av presenninger langs hovedveiene. De har mistet alt de eide, og overlever ved å tigge fra forbipasserende biler. Politiet har satt i gang med å fjerne også disse.

134.000 mennesker omkom da syklonen Nargis traff Burma 2. mai, mens 2,4 millioner mennesker ble hjemløse. Militærjuntaen har brukt svært lang tid å la utenlandsk hjelp få komme inn i landet, men torsdag ble det meldt at alt FN-personell og de fleste andre hjelpeorganisasjonene har fått visum til landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere