*Nettavisen* Nyheter.

Symbolsk Bush-seier i Nato

Foto: Scanpix/AP Photo/Charles Dharapak

Ved hjelp av en enslig fransk offiser kunne George W. Bush og Tony Blair tirsdag høste en symbolsk seier på Nato-toppmøtet i Brussel.

22.02.05 16:44

- Alle de 26 allierte jobber sammen for å svare på Iraks forespørsel om trening av irakiske sikkerhetsstyrker, utstyr og finansiering, sa generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer etter toppmøtet i Brussel tirsdag, melder Reuters.

Vedtaket tirsdag er en seier for president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair, som begge har bedt Nato øke sin støtte til Irak.

- Alle bidrag hjelper. 26 land sier de vil være involverte i Itrak. Det er et sterkt budskap, sa president Geroge W. Bush p en pressekonferanse etter møtet.

- Skal Irak bli et sikkert land, må det finnes en kommandostruktur som virker, fortsatte han.

Mye felles
Bush mente de transatlantiske forbindelsene var utmerket.

- Bortsett fra Irak-saken, har vi hatt mye felles. Tenk på Haiti og Afghanistan, sa Bush.

-Det som irriterte mange europeere var Irak. Det forstår jeg. Det vi må gjøre nå, er å legge det bak oss for å få demokratiet til å fungere. Det er i vår alles interesse. Jeg vil forsøke å overbevise skeptikerne om at vi deler felles verdier, uansett hva vi måtte mene om Irak: At alle mennesker fortjener å være frie, og at frie samfunn er fredelige samfunn, sa Bush.

En offiser
Til sammen kan Nato-landene stille 160 instruktører og 200 vakter og støttepersonell. I dag er det bare 110 instruktører i Irak. Rundt halvparten av dem er amerikanske. Norge har et titalls Nato-offiserer i Irak.

Ikke alle landene er like ivrige med å bidra med personell til Irak. Frankrike stiller med en symbolsk offiser som skal jobbe ved Nato-hovedkvarteret i Mons utenfor Brussel. Frankrike tilbyr samtidig å trene 1500 irakiske militærpoliti i Qatar og opplæring av irakiske jurister.

Skeptisk
Til tross for enigheten om opplæringsstyrker, er mange av Nato-landene fortsatt skeptiske til Bush-administrasjonen.

- Europa og USA er virkelige partnere. Vi trenger dialog og å lytte til hverandre oftere, sa Frankrikes president Jacques Chirac etter toppmøtet.

Oppfordringen ble sett på som en dårlig skjult kritikk av USAs alenegang i forbindelse med invasjonen av Irak.

Chirac viste også til forsøkene på å styrke forsvarssamarbeidet innen EU.

- Vi må også ta hensyn til forandringene som har skjedd på det europeiske kontinentet, slik Tysklands forbundskansler har sagt, sa Chirac.

I forrige uke sa forbundskansler Gerhard Schöder at EU-landene må bruke mindre ressurser på Nato-samarbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.