Synagoger angrepet i Tyrkia

Foto: (Reuters Television)

Minst 20 mennesker skal ha mistet livet og over 200 ble såret da to bilbomber eksploderte i et terrorangrep mot to synagoger i Istanbul lørdag morgen.

15.11.03 19:50

Antall døde som er oppgitt etter angripet varierer mellom 15 og 24. Til nyhetsbyrået Reuters sier den tyrkiske helseministeren Recep Akdag at om lag 20 mennesker ble drept og 215 skadet i angrepet.

Al-Qaida
Tyrkiske myndigheter tror al-Qaida kan være involvert.

- Det er opplagt at dette er en terroristhandling med internasjonale forbindelser, sa utenriksminister Abdullah Gul mens redningsarbeidere strevde med å behandle de som ble rammet av eksplosjonen.

Også innenriksminister Abdulkadir Aksu sa han ikke utelukket at Osama bin Ladens nettverk kan ha spilt en rolle.

Bilbomber
- Angriperne kan ha vært selvmordsbombere, eller de kan ha detonert bombene inn i bilene med fjernkontroll. I begge tilfellene ble varebiler kjørt mot målene av angripere, sa han.

En radikal islamistisk, tyrkisk gruppe tok på seg ansvaret for bomben, men Aksu sa han tvilte på at en lokal gruppe kunne iverksette en så stor operasjon.

Helligdag
Synagogene var fullere enn vanlig da angrepet skjedde fordi mange ville be i anledning den jødiske helligdagen shabbat.

Skadde mennesker dekket i blod ble båret ut fra den største synagogen i landet, Neve Shalom, på bårer, melder Reuters. Ifølge en korrespondent for nyhetsbyrået AFP ble synagogens fasade ødelagt i eksplosjonen.

Eksplosjonen ved Neve Shalom ble i løpet av få minutter etterfulgt av en eksplosjon ved en annen synagoge, Bet Israel, i Sisli-området lenger nord i byen, melder BBC.

Sønnen skadd
Sjefsrabbineren i Tyrkia, Yitzhak Haleva, fortalte Israel Radio at han og sønnen ba i Bet Israel-synagogen da bomben gikk av. - Alle vinduene ble knust, og jeg sto igjen i sjokk midt i tung røyk, sa han. Rabbinerens sønn ble skadet i eksplosjonen.

Ifølge CNN-Turk omkom flere beboere i bygninger så langt som rundt 30 meter fra synagogen.

Fundamentalister
Ifølge det offisielle tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia har den fundamentalistiske islamistiske gruppen IBDA/C påtatt seg ansvaret for angrepene. En uidentifisert person hevdet dette i en telefon til Anatolia.

–Målet med angrepene er å stanse undertrykkelsen av muslimene. Våre aksjoner vil fortsette, sa innringeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.