RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Synkende sjørøveri

Sist oppdatert:
Angrep fra sjørøvere har falt kraftig i antall det siste halve året, men sjørøverne har blitt bedre organisert og mer brutale.

Ifølge bransjeorganisasjonen International Maritime Bureau, som registrerer angrep fra pirater, falt antallet rapporterte angrep med nesten en tredjedel. 127 angrep ble innmeldt i årets første seks måneder, sammenliknet med 182 på samme tid i fjor.

Til sammen 92 skip ble bordet av sjørøvere. Seks skip ble kapret, mens 176 sjøfolk ble tatt til fange.

Dempet av tsunamien
De verste sjørøverreirene finner man i Sørøst-Asia, særlig i Malaca-stredet i Indonesia. Over en tredjedel av alle de registrerte angrepene fant sted i indonesisk farvann.

Likevel har sjørøveriet gått med 29 prosent i dette området. Dette skyldes ikke minst tsunamikatastrofen i desember i fjor, som førte til at piratvirksomheten opphørte fullstendig i flere måneder. I de senere månedene har angrepene imidlertid tatt seg opp igjen.

Mer pågående
Samtidig har situasjonen forverret seg i enkelte områder, særlig i Somalia. Mens mange pirater er bevæpnet med kniver eller pistoler, opplever man stadig tilfeller der angriperne er bevæpnet med tunge våpen som maskinpistoler, bazookaer og håndgranater.

- Pirater som opererer fra Somalia har blitt stadig mer pågående. De har kapret skip godt utenfor territorialgrensen og har tvunget dem til lands, der de er beskyttet av en total mangel på lov og orden. Kravene om løsepenger er høyere enn noen gang før, og forhandlinger om løslatelse av skip og mannskap kan bli vanskelige, uttaler IMBs direktør Pottengal Mukundan.

Også i Irak har lovløsheten gått kraftig opp.

Få norske skip
- Dersom det er en reell nedgang utenom tsunamien, bekrefter det for så vidt et mønster. Vi så jo en nedgang året før også. Men samtidig blir angrepene mer voldelige. Vi har sett en profesjonalisering av sjørøveriet, med en tendens til tyngre bevæpning, sier Arild Wegner, leder for Beredskapssekretariatet i Norges Rederiforbund, til TV 2 Nettavisen.

Beredskapssekretariatet har mottatt seks meldinger om piratangrep på norskopererte skip i løpet av året.

- Norske rederier har gjennomgående vært underrepresentert når det gjelder piratangrep. Vi kan ikke vite sikkert hva det skyldes, men det er å håpe at det har å gjøre med beredskapsnivået og de forhåndsreglene som blir tatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere