Syria: – Tyrkias gravflytting en skamløs aggresjon

Syriske myndigheter reagerer på at 572 tyrkiske soldater tok seg inn i Syria og flyttet graven til Suleyman Shah ut av landet. Han var bestefaren til grunnleggeren av Det osmanske riket.

22.02.15 23:26

I tillegg til soldatene deltok 100 militære kjøretøyer og 39 stridsvogner i operasjonen.

Syrias myndigheter ble varslet på forhånd, men fikk ikke tid til å svare på henvendelsen før operasjonen startet, sier de i en uttalelse som ble lest opp på en statlig syrisk TV-kanal søndag.

– Det er en skamløs aggresjon, heter det i uttalelsen.

Graven til Suleyman Shah ble gjort til tyrkisk territorium i en avtale med Frankrike i 1921, da Syria var under fransk styre. Den siste tiden har graven vært under konstant bevoktning av rundt 40 tyrkiske soldater.

Tyrkiske myndigheter har tidligere uttalt at ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) nærmet seg Suleyman Shas grav.

Levningene befinner seg søndag i Tyrkia, men vil bli gravlagt på nytt i et annet område av Syria som det tyrkiske forsvaret kontrollerer, skriver statsminister Ahmet Davutoglu på Twitter. Det er foreløpig ikke sikkert når det skal skje.

Statsministeren bekrefter selv at operasjonen ble gjennomført uten tillatelse eller samarbeid fra andre land. (©NTB)

Tyrkias statsminister (i midten) møter pressen for å snakke om flyttingen av graven. Foto: Statsministerens kontor i Tyrkia / Reuters / NTB scanpix En gravemaskin som tilhører den tyrkiske hæren står parkert ved det tyrkiske flagget på stedet som kan bli det nye gravstedet til Suleyman Shah. Foto: Mursel Coban / Reuters / NTB scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.