RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Forsvarer Thomas Randby opplyser at 24-åringen anker dommen til lagmannsretten, der en jury skal avgjøre skyldspørsmålet.
Forsvarer Thomas Randby opplyser at 24-åringen anker dommen til lagmannsretten, der en jury skal avgjøre skyldspørsmålet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Syria-farer (24) anker terrordom

Sist oppdatert:
En 24 år gammel mann som i Oslo tingrett ble dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet IS og Nusrafronten i Syria, anker dommen.

– Han mener han er dømt for handlinger han ikke har begått, og at Oslo tingrett har vurdert bevisene feil. Han anker derfor over domfellelsen på begge tiltalepostene, sier mannens forsvarer, advokat Thomas Randby til NTB.

Den 24 år gamle mannen fra Fredrikstad ble 13. juli dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i, kjempet for og støttet de terrorlistede organisasjonene Den islamske staten (IS) og Nusrafronten i Syria.

Retten fant det også bevist at 24-åringen var i ferd med å returnere fra Norge til Syria da han ble pågrepet før nyttår. Ifølge dommen skulle 24-åringen da slutte seg til IS på nytt.

Jury skal avgjøre skyldspørsmålet

Med anken kommer saken opp til ny og full behandling i Borgarting lagmannsrett. Da blir det en jury som skal ta stilling til hvorvidt mannen er skyldig etter tiltalen.

Den 24 år gamle mannen har medgitt å ha hatt væpnede oppdrag under sitt opphold i Syria, men mener dette ikke omfattes av straffebestemmelsene han er dømt for.

– Han er uenig i rettens lovanvendelse, men siden saken nå uansett kommer opp til full, ny behandling, er det ingen grunn til å anke spesielt over lovanvendelsen, sier Randby.

Fakta: Fakta om terrorsaken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* En 24 år gammel norskpakistaner fra Østfold ble i Oslo tingrett 13. juli dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i, kjempet for og støttet de terrorlistede organisasjonene Den islamske staten (IS) og Nusrafronten (Jabhat al-Nusra) i Syria.

* Mannen ble dømt etter straffelovens § 147 a, fjerde ledd, som innebærer å ha planlagt eller forberedt en terrorhandling ved å inngå forbund med noen om å begå en slik straffbar handling.

* 24-åringen ble også dømt etter straffelovens § 147 d, for å ha deltatt i, rekruttert medlemmer eller ytt økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon.

* 24-åringen nektet straffskyld. Han hevdet i retten at han dro til Syria for å drive hjelpearbeid.

* Dommen fra Oslo tingrett ble anket 17. juli. Med anken kommer saken opp til ny og full behandling i Borgarting lagmannsrett.

Kilde: NTB

Omstridt dom

Dommen fra Oslo tingrett på åtte års fengsel var i samsvar med påstanden aktor la ned. Retten festet liten eller ingen lit til 24-åringens påstander om at han var i Syria for å drive humanitært arbeid.

Store deler av domspremissene bygget på chattelogger, Facebook-meldinger og bilder der 24-åringen poserer med våpen.

Den nå ankede dommen er imidlertid omstridt, siden retten bare har hatt én perifert beslektet sak å bygge på – både hva gjelder lovforståelsen og straffenivå. At det til slutt er Høyesterett som får det siste ordet, er derfor ikke utelukket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere