RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syria-oppgjør mellom Putin og Obama i FN

Sist oppdatert:
Det er duket for et verbalt slag om Syria når både Russlands Vladimir Putin og USAs Barack Obama stiger opp på talerstolen i FN mandag.

Fra talerstolen i FNs hovedforsamling tok USAs president Barack Obama et oppgjør med dem som mener at Bashar al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

– Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama i sin tale mandag.

– Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, fortsatte den amerikanske presidenten.

- Vi kan ikke returnere

Russland har varslet at de vil samarbeide med Assad-regimet i Syria, Irak og Iran for å bekjempe ekstremistgruppen IS.

– Vi kan ikke returnere til de gamle måtene å gjøre ting på, sa Obama.

USA er forberedt på å samarbeide med alle land, også Russland og Iran, for å finne en løsning på krisen i Syria, sier president Barack Obama.

Den amerikanske presidenten understreket imidlertid at USA ikke vil være med på en løsning som lar Assad-regimet fortsette i makten.

– Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama fra talerstolen under generaldebatten i FNs hovedforsamling mandag.

– Assad kan ikke pasifisere en befolkning som har blitt brutalisert av flere år med vilkårlig bombing og drap av sivile, fortsatte han, og la vekt på at et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen IS.

De to presidentene skal holde sine taler like etter hverandre på FNs hovedforsamling. Obama var førstemann ut.

Det er første gang på to år at de to møtes ansikt til ansikt. Spenningen rundt Ukraina og Vestens misnøye med Russlands involvering i konflikten har i stor grad isolert Putin, og det er knyttet stor spenning til møtet.

– Vi ønsker ikke å isolere Russland

I sin tale tok Obama opp det kjølnede forholdet mellom de to stormaktene etter at Russland annekterte Krim-halvøya i Ukraina i april 2014.

– Sanksjonene handler ikke om å gå tilbake til en kald krig eller isolere Russland. Det handler om å presse på fordi vi ønsker et Russland som bidrar til å styrke et internasjonalt system, ikke svekke det, uttalte Obama.

– Vi kan ikke tillate at et land krenker territoriet til et annet. Hvis det kan skje i Ukraina, så kan det skje med hvilket som helst av landene i denne salen, påpekte han.

Obama sparket også til Kina og landets oppførsel i Sør-Kinahavet.

– USA har ingen interesser i dette området, men vi har interesser av å se at de internasjonale prinsippene blir opprettholdt, sa han.

Han advarte sterkt mot en utvikling der sterke stater i økende grad forlater internasjonal lov og orden for å gå tilbake til en logikk der de tvinger sin vilje gjennom på bekostning av svakere stater.

Russisk initiativ

Den russiske presidenten er nå tilbake i rampelyset gjennom sitt nye initiativ i Syria-konflikten. Putin har tidligere kunngjort at Russland vil øke den militære støtten til president Bashar al-Assad.

I et intervju i forkant av FN-toppmøtet tar han også til orde for en «felles plattform» for aksjon mot opprørerne fra Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Putin vil avløse den amerikanskledede koalisjonen i Syria og Irak og i langt større grad spille på lag med Assads militære styrker.

USA har imidlertid uttrykt dyp bekymring over de russiske manøvrene i Syria.

USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin.


Hensikter

– Vi er bare i startgropen når det gjelder å prøve å forstå hva Russlands hensikter er i Syria og Irak, og å se om det finnes veier framover som er fordelaktige for begge parter, sier en ikke navngitt tjenestemann i USAs utenriksdepartement til AFP.

– Vi har en lang vei å gå i den samtalen, understreker han.

Obama har heller ikke til hensikt å slippe Putin av kroken når det gjelder Ukraina og den ulovlige annekteringen av Krim-halvøya, sier tjenestemannen.

USA har en rekke ganger tidligere krevd at Assad må gå av som president, men i helgen kom det signaler som kan tyde på at amerikanerne er på glid i spørsmålet. Også Tysklands statsminister Angela Merkel åpnet i forrige uke for å forhandle med Assad.

Etterretning og samarbeid

Søndag møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sin amerikanske kollega John Kerry til samtaler om framtiden for krigsherjede Syria og hvordan IS skal drives tilbake.

Ifølge Lavrov deler USA og Russland «et ønske om å samarbeide» om Syria, trass i de store uenighetene.

Samtidig ble det kunngjort fra Bagdad at russiske offiserer nå samarbeider med militære tjenestemenn fra Iran, Syria og Irak om både etterretning og sikkerhet for å slå tilbake IS.

Putin skal også møte Irans president Hassan Rouhani og Cubas president Raul Castro under sitt besøk i New York, opplyser Kreml. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere