*Nettavisen* Nyheter.

Syria-penger tas fra bistandsbudsjett i Afrika og Asia

Penger til flyktningekatastrofen i Syria tas fra bistandsbudsjettet, noe flere reagerer på. Foto: Stringer/iraq (Reuters)

Flere organisasjoner reagerer på at regjeringen tar av bistandsbudsjettet for å gi humanitær hjelp til syriske flyktninger.

– Ikke en ønskesituasjon, men noe vi kunne gå med på, vedgår KrF.

Partene i Syria-forliket ble enige om å øke bistanden til nærområdene med 250 millioner kroner. Pengene er ikke friske midler, men tas fra andre formål på bistandsbudsjettet.

– Det er å ta fra de fattige for å gi til de fattige, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna til NTB.

De seks stortingspartiene som står bak avtalen, er blitt enige om blant annet å kutte til sammen 55 millioner kroner fra regionbevilgninger i Latin-Amerika, Asia og Afrika.

Fra bistandsbudsjettet for forskning og sivile samfunn hentes henholdsvis 75 og 40 millioner kroner. Andre store inndekningsposter er faglig samarbeid, fornybar energi og tilleggsbevilgninger via FN-systemet.

– De tar fra andre viktige bistandsbudsjetter. Dette er penger som i utgangspunktet hadde stor verdi for noen andre. Vi ber om åpenhet om hvem dette i realiteten vil ramme og hva som er konsekvensen i det, sier Hegna.

Godtok løsning
Partileder Knut Arild Hareide sier Kristelig Folkeparti hadde ønsket at alt kom som friske midler, men var villig til å godta et kompromiss i den forhandlingssituasjonen de var inne i.

– Det må være mulig å omdisponere innen en ramme som faktisk er ganske stor. I dag er rammen på bistandsbudsjettet opp mot 33 milliarder kroner, sier Hareide.

Kuttene rammer i hovedsak institusjonssamarbeid mellom norske utdannings- og forskningsinstitusjoner og partnere i utviklingsland, skriver Bistandsaktuelt. Norsk støtte til utdannings- og forskningsinstitusjoner i utviklingsland ligger også under denne posten.

– Småpenger
Flyktninghjelpen og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) stiller seg også kritiske til forhandlingsløsningen.

– Krisen i Syria er så ekstraordinær at Stortinget burde funnet nye midler, ikke hentet alle pengene til Syria fra andre poster, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Han påpeker at Norge nå vi bruke mindre penger ute i verden enn regjeringen opprinnelig la opp til i statsbudsjettet fordi mer av pengene brukes på flyktningtiltak her i landet.

Organisasjonene mener videre at det ble satt av for lite penger til bistand i nærområdene. Redd Barna kaller summen småpenger, mens NOAS var litt overrasket over hva sluttsummen ble.

– Særlig etter at regjeringspartiene har gått så høyt ut på banen og snakket om hvor viktig det er med bistand i nærområdene og hvor mange man ville kunne hjelpe. Da må jeg si at vi stusset litt på resultatet, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.