RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (Reuters)

Syria: Skyter mot demonstranter

Sist oppdatert:
Sikkerhetspoliti skal ha skutt mot demonstranter i den syriske byen Homs. Regjeringen i landet snakker om et væpnet opprør.

Aktivister i Syria sier sikkerhetspoliti natt til tirsdag skjøt med skarp ammunisjon og brukte tåregass mot demonstranter som hadde samlet seg på Sa'a Jadida-plassen i byen Homs. Her var inspirasjonen fra opprøret på Tahrir-plassen i Egypt tydelige. Noen hadde slått opp telt, og det ble ropt slagord om reformer og regimeskifte.

Sitt ned-aksjon
Det hele begynte mandag som en fredelig demonstrasjon med krav om reformer. Rundt 10.000 mennesker deltok. Utover kvelden ble noen tusen værende og deltok i en sitt-ned-aksjon med krav om at president Bashar al-Assads går av.

Det var da sikkerhetspolitiet ba folk om å forlate plassen at skytingen begynte, melder Al Jazeera fra Damaskus.

Det er foreløpig ikke klart hvor mange som er skadd eller om det er drepte etter nattens sammenstøt, melder nyhetsbyrået AP.

Har sperret av byen
Hæren har sperret av Homs og opprettet kontrollposter rundt byen, som er den tredje største i Syria. Sikkerhetspolitiet ga demonstrantene frist til klokka 02.30 med å fjerne seg fra plassen. Det ble meldt om skyting klokka 02.15, ifølge Al Jazeera.

Skylder på ytterliggående krefter
Mandag gikk den syriske innenriksministeren ut på statlig tv og beskrev bølgen av uro i landet som et «væpnet opprør».

Han pekte på Homs som en av to byer der «væpnede grupper som tilhører Salafist-organisasjoner» står bak, melder The Guardian. Salafister er ytterliggående muslimer.

10.000 mennesker var samlet på torget i Homs mandag for å demonstrere, hevder en av demonstrantene, Suhair Atassi, overfor Al Jazeera. Også i Daraa i sør, Damaskus og i Ain al-Arab ble det meldt om demonstrasjoner.

Det meldes at demonstranter ble drept av væpnede menn i sivil etter at de deltok i en demonstrasjon utenfor Bab al-Sibaa-moskeen etter kveldsbønnen søndag. Minst 12 ble drept, hevder aktivister overfor AP.

- Først krevde vi reformer, nå krever vi et regimeskifte, sier en av demonstrantene, som kaller seg Abu Haider, til Al Jazeera.

Dokumenterer voldsbruk
Det syriske regimet har slått hardt ned på uroen i landet så langt, tross internasjonal fordømmelse.

En video som ble lagt ut av opposisjonsnettstedet Sham sist uke viste sikkerhetspoliti som sparket og slo personer som var pågrepet i kystbyen Baida.

Les også: Har fått nok av regimets voldsbruk

I en rapport fra Human Rights Watch anslås det at hundrevis av demonstranter er pågrepet og blitt utsatt for tortur og mishandling siden uroen starten i midten av mars. Syrisk sikkerhets- og etterretningstjeneste, kjent som mukhabarat, har også arrestert advokater, aktivister og journalister.

- Det kan ikke bli virkelige reformer i Syria når sikkerhetsstyrkene mishandler mennesker og slipper ustraffet fra det, uttaler Joe Stork, visedirektør for Midtøsten i Human Rights Watch.

Syria har tusenvis av politiske fanger, et tall som ikke er blitt mindre etter at protestene mot regimet startet i Daraa for fire uker siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere