Syrias forsvarsminister er drept

General Daoud Rajha er drept i et bombeangrep. Rajha tilhørte president Al-assads nærmeste krets.

General Daoud Rajha er drept i et bombeangrep. Rajha tilhørte president Al-assads nærmeste krets. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/NTB scanpix

- En fjær i hatten for opprørerne, sier Syria-ekspert.

19.07.12 15:31

Det melder flere medier, deriblant AFP og Al Jazeera.

Ifølge syrisk TV ble General Daoud Rajha (65) drept i et bombeangrep mot den syriske sikkerhetstjenesten i Damaskus, hvor det ble holdt et toppmøte mellom flere av landets ministere.

Flere andre deltakere på møtet ble kritisk skadet og fraktet til Al-Shami-sykehuset for å få behandling. Noen kan være drept, inkludert innenriksministeren og sjefen for sikkerhetstjenesten, Hisham Ikhtiyar.

Innenriksminister Aseef Shawkat er den utskjelte president Al-Assads svigerbror.

- At opprørsstyrkene har hatt suksess med et så stort attentat, er utvilsomt en fjær i hatten for opprørerne. Dette viser at opprørsgrupper greier å slå til mot det som antakelig er blant de mest sikrede bygningene i hele Damaskus, sier historiker, professor og Syria-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet

President Bashar al-Assad (i midten) innerste krets involverte forsvarsminister General Daoud Rajha (t.h). Til venstre står sjefen for generalstaben, general Fahid al-Jasim al-Freij. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA

Mindre enn ett år i ministerstolen
Ifølge nyhetsbyrået SANA var det et selvmordsangrep hvor selve forsvarssjefens livvakt skal være selvmordsbomberen.

Dette bestrides av nyhetskanalen al-Arabiya, som forteller at et medlem av Den frie syriske armé plantet en TNT og C4-basert bombe i bygningen og fjernutløste den trygt fra avstand.

Området rundt bygget i Rawda-distriktet i sentrum av Damaskus er nå avsperret.

Rajha har vært forsvarsminister i under ett år, han fikk posten 8. august 2011, like etter at opprøret i Syria startet. Han sies å være kristenortodoks, en sjeldenhet i regjeringen.

Flere påtar seg skylda
To grupperinger har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Den ene er Liwa Al-islam, som betyr «islam-brigaden», har påtatt seg ansvaret for selvmordsangrepet i en erklæring på Facebook, ifølge Al Jazeera.

Den andre er Den frie syriske armé.

- Det er vulkanen vi har snakket om, og vi har så vidt begynt, sier talsmannen Qassim Saadeline.

Foto: STR/Scanpix

Lovet overraskelser
«Vulkanen» han sikter til ble annonsert for noen dager siden av opprørsgruppen, kodenavnet for et bredt angrep for å frigjøre Damaskus.

Operasjonen «Damaskus Vulkano» ble annonsert på mandag, og lovet overraskelser.

- Vi har flyttet kampene fra forstedene rundt Damaskus til hovedstaden. Planen er å ta kontroll over byen. Vi har bare lette våpen, men det holder. Vær forberedt på overraskelser, sa Saadeddine, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vikør sier at det å bevare kontrollen i store bydeler sør i Damaskus i flere dager, er viktigere enn et enkeltstående attentat.

- Det er foreløpig ingenting som tyder på splittelse eller kupp internt i regimet. Selv om opprørerne nå har fått et momentum i kampene, så er regjeringsstyrkene fremdeles overlegne når det gjelder antall soldater og våpen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.