*Nettavisen* Nyheter.

Taiwan får ny president

Foto: AP/Scanpix

Opposisjonen går mot en klar valgseier på Taiwan.

22.03.08 23:43

Da 70 prosent av stemmen var talt opp, ledet Nasjonalistpartiet (KMT) med Ma Ying-jeou i spissen klart over det styrende Demokratiske Progressive Parti med Frank Hsieh bak spakene, ifølge Reuters.

Erklærer seg som vinner
KMT har også utrop seg selv til vinner av valget.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Taiwans opposisjonsparti, KMT erklærer at vår kandidat, Ma Ying-jeou har vunnet over halvparten av stemmene i presidentvalget, heter det i et kommuniké fra KMT, ifølge Reuters.

En valgdagsmåling viste at Ma Ying-jeou lå an til å kapre 58 prosent av stemmene – mot Hsiehs 42 prosent. Det endelige valgresultatet ventes å være klart rundt klokka 14.30.

Valgkampen i Taiwan har i stor grad dreid seg om hvilket forhold til Kina landet skal ha. Den nåværende presidenten har vært kjent for sin antikinesiske retorikk.

Mer pragmatisk
Kina har aldri anerkjent Taiwan og mener landet er en del av kinesisk territorium.

Den nye presidenten Ma Ying-jeou har uttrykt en litt mindre aggressiv holdning til Kina – selv om han aldri har trukket Taiwans uavhengighet i tvil.

- Jeg har alltid sagt at hvis jeg blir valgt – vil jeg knytte kontakt med fastlands-Kina i mange saker. Men jeg vil beskytte Taiwans identitet og vår sikkerhet, sa Ma Ying-jeou før valget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag