RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taliban får sharialov i Pakistan

Foto: RASHID IQBAL (EPA)
Sist oppdatert:
Nå skal utro pakistanere steines, og tyver få kuttet av hånden.

President Asif Ali Zardari har sagt ja til i å innføre sharialov i Swat-regionen.

Det omstridte forslaget som først ble vedtatt i det pakistanske parlamentet har nå blitt godkjent etter kraftig press på president Zardari.

Bevegelsen Taliban, som ble drevet fra makten i Afghanistan i 2001, har lenge presset på for å innføre Sharia i Swat-regionen. Nå lover Taliban to års fred i Swat-regionen i bytte mot innførsel av Sharia.

Prøvekanin
Selv om Sharia bare skal gjelde i denne nordvestlige regionen, har Taliban tidligere sagt at de ønsker regionen som en forsøkskanin for loven, og at man ønsker å spre sharialoven til hele Pakistan, skriver The Guardian.

I 2007 iverksatte Taliban en kraftig offensiv for å få kontroll med Swat-regionen. I 2009 har bevegelsen hatt kontroll i området. I februar inngikk Taliban og de lokale myndighetene våpenhvile. Et av kravene var innføring av sharialov.

Sharialov er et straffesystem der Koranen er lovboken. Den hellige boken nevner ikke spesifikt hva slags straff som passer for alle typer lovbrudd. Det er de skriftlærde som tolker Koranen og forteller hva boken utmåler i straff for ulike synder.

Kritisk
Et lokalt overhode i Swat-regionen sier til The Guardian at personer som er utro mot ektefellen vil bli steinet. Bruk av alkohol og sex før ekteskap straffes med pisking, og tyver får kappet av hånden med mindre de ikke er så fattige at tyveri er eneste måte å få mat på.

President Asif Ali Zardari har vært en av de største kritikerne til innføring av sharialoven. Han mener at innføringen er et knefall for muslimske ekstreme i området. Noe som er spesielt ille for Pakistan, en av USAs sterkeste allierte i området.

Selv om loven først nå blir vedtatt, har Taliban i realiteten innført deler av sitt styre i regionen. Pikeskoler er stengt, og nye dommere er innsatt i regionen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere