RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taliban forsøkte å storme parlament i Kabul

STØVSKY: En av eksplosjonene førte til at parlamentsbygningen ble fylt av støv fra tak og vegger og dagens sesjon måtte avbrytes.
STØVSKY: En av eksplosjonene førte til at parlamentsbygningen ble fylt av støv fra tak og vegger og dagens sesjon måtte avbrytes. (Tolo News)
Sist oppdatert:
Fire kraftige bomber gikk av utenfor parlamentet i Afghanistans hovedstad Kabul, ifølge politiet.

KABUL: En selvmordsbomber kjørte bilen som eksploderte utenfor parlamentet, og seks opprørere tok posisjon nær bygget, opplyser polititalsmann Ebadullah Karimi to timer etter at angrepet begynte.

– Sikkerhetsstyrker drepte seks av dem og alle parlamentarikerne er trygge, legger han til.

Minst 19 personer ble skadd i angrepet da Taliban forsøkte å storme parlamentet i Afghanistans hovedstad.

Les også: Hemmelige Taliban-møter i Norge

Presenterte forsvarsminister

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, som skjedde da presidentens kandidat for den avgjørende posten som forsvarsminister skulle utnevnes.

– Vi har innledet et angrep på parlamentet fordi det var et viktig møte for å introdusere landets forsvarsminister, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Direktesendte TV-bilder viser hvordan det oppsto kaos etter eksplosjonen, da parlamentarikere forsøkte å komme seg i trygghet inne i det røykfylte bygget.

Norske rådgivere

Norske spesialstyrker er fortsatt i Kabul for å trene opp de afghanske sikkerhetsstyrkene som har som oppgave å slå tilbake slike angrep.

– Nordmennene er ikke aktivt inne i aksjonen. De utfører sin normale rolle ved å være rådgivere for de afghanske styrkene, men er ikke involvert i kampene, sier oberstløytnant og pressekontakt Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Opprørsgruppen Taliban har gått til angrep i flere viktige provinser i Afghanistan etter tilbaketrekkingen av utenlandske styrker i slutten av 2014.

Les også: Danner lokal milits i kampen mot Taliban

Følg saken direkte på direktesendingen til TV-kanalen Ariana News her:


Tok kontroll over nok et distrikt

Taliban tok mandag kontroll over enda et distrikt i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan. Kampene mellom de militante og sikkerhetsstyrker pågikk hele natt til mandag.

Distriktet Dasht-e-Archi ble tatt dagen etter at Taliban tok kontroll over distriktet Chardara.

– Taliban klarte å ta det denne morgenen, etter å ha omringet området i flere dager, sier distriktssjefen Nasruddin Saeedi, som har flyktet til provinshovedstaden Kunduz.

– Vi ba om forsterkninger, men regjeringen lykkes ikke i å sende dem til oss, sier han.

Sommeroffensiv

Den afghanske opprørsgruppen innledet sin årlige sommeroffensiv med et voldsomt angrep i provinsen i slutten av april.

Taliban har siden rykket stadig nærmere provinshovedstaden som også heter Kunduz. Dersom provinshovedstaden faller, vil det være et stort tilbakeslag for regjeringen i Kabul.

Nesten 1.000 sivile har blitt drept de fire første månedene i år, noe som er en stor økning fra samme periode i fjor, ifølge tall fra FN


Den afghanske TV-kanalen Ariana News viser kaotiske bilder fra det som ser ut til å være et angrep på den afghanske nasjonlforsamlingen.

STØVSKY: En av eksplosjonene førte til at parlamentsbygningen ble fylt av støv fra tak og vegger og dagens sesjon måtte avbrytes. Skjermbilde fra direktesendt TV.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere