*Nettavisen* Nyheter.

Taliban har valgt ny leder

Taliban har utnevnt Akhtar Mohammed Mansour til ny leder, ifølge to høytstående medlemmer av opprørsgruppen.

30.07.15 14:53

Mansour ble utnevnt på et møte i Pakistan torsdag.

– Shura-møtet som ble holdt utenfor Quetta, var enstemmige i valget av mulla Mansour, sa en av deltakerne etter møtet.

– Vi vil komme med en uttalelse om kort tid, sier han.

LES OGSÅ: Fredssamtaler utsettes etter Taliban-leders død

Skal være død

Onsdag uttalte afghansk etterretning at de har «troverdig informasjon» om at Taliban-leder mulla Omar døde på sykehus i Pakistan for over to år siden.

Mulla Omar var ettersøkt over hele verden, og USAs utenriksdepartement hadde utlovd en dusør på 10 millioner dollar for Taliban-lederens hode. Pakistanske myndigheter har ikke bekreftet dødsfallet.

– Et godt utgangspunkt for forhandlinger

Talibans valg av Akhtar Mohammed Mansour som ny leder, er et godt utgangspunkt for fredsforhandlinger, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

– Politisk regnes han som moderat. Han står nokså nært den avgåtte leder mulla Omar, men har så vidt jeg forstår det vært den ledende kraften i å søke politiske løsninger på konflikten, sier Harpviken til NTB.

Utnevnelsen skjedde torsdag, dagen etter at det ble kjent at tidligere Taliban-leder mulla Omar har vært død i over to år.

Harpviken sier Akhtar Mohammed Mansour er et meget kjent navn i Taliban, og at han i praksis har styrt gruppen de siste årene. Harpviken tror han er en leder som både kan holde Taliban samlet og bidra til at fredsforhandlingene fortsetter.

Fredsprosess

– Skal man vurdere dette ut fra mulighetene for Talibans videre engasjement i fredsforhandlingene, er dette definitivt den best tenkelige løsningen. Mange av de andre mulighetene ville ført til lederne som ser på voldsutøvelse som det eneste verktøyet i den politiske verktøykassen, sier Harpviken.

Det betyr imidlertid ikke at Mansour er villig til å bli med på enhver fredsforhandling. Harpviken tror han vil være mer åpen for møter av typen som har pågått i Doha, Paris og Oslo, enn prosessene der Pakistan er involvert og setter agendaen.

Interne splittelser

PRIO-direktøren sier spenningene internt i Taliban for tiden er større enn på lenge, og at derfor utnevnelsen av to nye nestledere også er interessant. En av nestlederne er sønn av Jalaluddin Haqqani.

– Når de velger en av hans sønner som nestleder, er det et grep for å holde bevegelsen samlet. Ikke fordi de er enige politisk men for å ta spenningen i Taliban inn i ledertroikaen, forklarer Harpviken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.