Gå til sidens hovedinnhold

Taliban mistenkt for terrorangrep

Pakistanske myndigheter mistenker Taliban for å stå bak terrorangrepet mot den danske ambassaden.

Minst seks mennesker ble drept og 35 skadd i et selvmordsangrep utenfor den danske ambassaden i Islamabad mandag. Blant de drepte var en dansk statsborger.

Kilder tilknyttet den pakistanske regjeringen og sikkerhetstjenesten opplyser at det sannsynligvis var Taliban som sto bak terrorangrepet, melder nyhetsbyrået AFP.

Pakistanske sikkerhetsmyndigheter opplyser at bilen som ble brukt i attentatet var stjålet og bar diplomatskilter. Bilen var fylt med 25 kilo sprengstoff, som er av samme type som ofte benyttes av Taliban-bevegelsen.

Advart
Ifølge flere pakistanske medier skal myndighetene ha mottatt flere advarsler i forkant av anslaget. Den engelskspråklige pakistanske avisen Dawn skriver at pakistansk etterretningstjeneste advarte innenriksdepartementet for bare noen dager siden om at terrorister planla å angripe ambassaden, som en hevnakt for gjenopptrykkingen av Muhammed-tegningene tidligere i år, skriver Jyllands-Posten.

Danmark har sendt tjenestemenn fra Politiets etterretningstjeneste (PET) til Pakistan for å bistå pakistanske myndigheter med etterforskningen.

Deltakelse i Afghanistan
Danske soldater har kjempet harde kamper mot Taliban i den sørlige Helmand-provinsen i Afghanistan. En pensjonert generalløytnant i den pakistanske etterretningstjenesten tror derfor at det først og fremst er Danmarks deltakelse i Afghanistan som er motivet bak det dødelige terroranslaget, skriver Berlingske Tidende.

- Jeg har store problemer med å knytte tegningene opp mot denne aksjonen. Det er så lenge siden, at det ikke gir noe mening nå, sier Asad Durrani til Reuters.

Rystende voldsbruk
Utenriksminister Jonas Gahr Støre karakteriserte anslaget som rystende under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Vi tar sterkt avstand fra dette angrepet, og tilbyr danskene all den hjelp de måtte trenge, sa utenriksministeren.

- Det er et dramatisk og helt uakseptabelt anslag, sa Støre.

Utenriksdepartementet fraråder nordmenn mot å reise til Pakistan på det nåværende tidspunktet.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto