Gå til sidens hovedinnhold

- Taliban styrer halve Afghanistan

Generalinspektøren for Hæren mener at det trengs flere norske soldater i Afghanistan.

Taliban blir stadig sterkere i Nord-Afghanistan og en internasjonal tenketank har konkludert med at den militante gruppen har kontroll over halve landet.

Mer politikk
Nå mener generalinspektøren for Hæren at det trengs flere norske soldater og mer politikk for å beholde kontrollen i nordområdene.

- For å håndtere den situasjonen, så må du både ha mer soldater, kapasitet til å gjøre noe med dette, og samtidig må du ha mer politikk og mer humanitær hjelp, sier Robert Mood, generalinspektøren for Hæren, til TV 2 Nyhetene.

- Den beste måten å redusere risikoen når vi er ute, det er måten du opererer på, og at du forstår kulturen du operere i, og at du opptrer på en klok måte og har god etterretning. Og bruker materiellet ditt fleksibelt tilpasset oppdraget, sier han.

Trenger 80.000 soldater
Den internasjonale tenketanken Senlis Council har konkludert i en 115 sider lang rapport at Taliban er tilstedeværende i 54 prosent av landet. Tenketanken foreslår at Nato styrker sitt nærvær med 80.000 soldater dersom alliansen skal ha mulighet til å få kontroll over gruppen, skriver The Independent.

- Sikkerhetssituasjonen har nådd kriseproporsjoner. Opprørerne har nå kontroll over vidstrakte territorier uten å ha blitt utfordret. Dette gjelder blant annet områder på landsbygda, grenseområder, visse distrikter og viktige veier, sier Norine MacDonald ved tenketanken.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot