*Nettavisen* Nyheter.

Taliban til Nettavisen: - Vi tar ferie

Geriljagruppen melder at de tar vinterferie, men vil komme voldsomt tilbake.

23.11.06 16:34

- Vintersesongen startet tidligere i år enn de siste årene. Derfor er antall angrep fra Taliban-krigere redusert og ikke like vanlige som tidligere år. Nå arbeider Taliban med en ny strategi for angrepene mot amerikanske soldater og de andre Nato-styrkene i Afghanistan så snart vinteren er over, sier De Mohammed Hanif, som er talsmann for Taliban, i en e-post til Nettavisen.

Varsler selvmordsaksjoner
Han lover å fortsette kampen mot mot okkupasjonsstyrkene, og varsler at det blir flere selvmordaksjoner når vinteren er over.

- Taliban-krigerne lover å komme med flere selvmordsaksjoner når været blir varmere, sier Hanif til Nettavisen.

Hanif fastholder at Taliban-leder Mulla Mohammed Omar har deltatt i flere av angrepene mot Nato-styrkene i det siste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Talibansleder Mulla Omar Foto: (Scanpix)

- Som jeg har sagt tidligere, så er Talibans mål å kaste ut okkupasjonstyrkene og få en selvstendig afghansk stat. Dette er hva Afghanistans folk ønsker, sier Hanif.

Taliban avviser også forhandlinger med Afghanistans president Hamed Karzai og kaller Karzai en USA-agent.

- Overraskende
- Det er tradisjon i Afghanistan for å roe kampene om vinteren. Dette har mye med forholdet mellom utstyr og klimaforhold å gjøre, sier PRIO-forsker Kristian Berg Harpviken til Nettavisen.

Han er likevel litt overrasket over pressemeldingen.

- Taliban har i de siste par månedene signalisert at de skal holde intensiteten oppe over vinteren, sånn sett er det et brudd. Taliban har også meldt at de vil fokusere innsatsen mot hovedstaden Kabul.

- Det siste er ikke kommentert i denne pressemeldingen, så man kan kanskje anta at trusselen mot Kabul blir stående med samme styrke.

Nato-møte
Harpviken tror ikke tidspunktet for meldingen er tilfeldig. 28-29. november er det toppmøte mellom lederne i de ulike Nato-landene.

- Det er vanskelig å si noe om hvorfor Taliban kommer med denne meldingen nå, men det kan være et bevisst forsøk på å påvirke diskusjonene på møtet.

500 nordmenn
2006 har så langt vært det verste året når det gjelder angrep mot Natos styrker i Afghanistan. Spesielt sør i landet har det vært mange trefninger.

Det finnes rundt 40.000 utenlandske styrker i Afghanistan. Norge har rundt 500 soldater nord i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.