RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taliban truer Karzai

Sist oppdatert:
Taliban truet mandag med å angripe president Hamid Karzai under tirsdagens innsettelsesseremoni.

Talibanlederen Mulla Dadullah advarte mandag folk mot å oppholde seg i nærheten av regjeringsbygninger og militære anlegg over hele Afghanistan under innsettelsesseremonien.

- Vi vil ikke ramme uskyldige mennesker, sier mullaen ifølge nyhetsbyrået Reuters. Mullaen sier talibansoldatene har fått ordre om å ødelegge seremonien hvis de får anledning.

Cheney til Kabul
Amerikanske myndigheter forsikretrat alt som kan bli gjort, blir gjort for å trygge sikkerheten rundt innsettelsseremonien, som finner sted i Hamid Karzais festningslignende presidentpalass i hovedstaden Kabul. USAs visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld kommer til å være til stede, sammen med en rekke andre utenlandske gjester.

Cheney blir den mest fremstående representanten fra USA som har besøkt Afghanistan etter at de amerikanskledede styrkene kastet Taliban-regimet i 2001.

Amnesti
Samtidig kommer meldinger om at USA er villig til å trekke seg ut av Afghanistan hvis Taliban aksepterer en amnestiavtale som skal utarbeides i fellesskap mellom president Karzai og pakistanske myndigheter.

- Jeg tror at vi innen neste sommer vet om sikkerhetstrusselen er redusert som følge av en forsonende avtale med store grupper talibansoldater. En slik avtale vil forandre sikkerhetsbehovet dramatisk, og våre styrker i landet kan justeres tilsvarende, sier generalløytnant David Barno til AP.

Arbeider med amnesti
Enhver reduksjon i den 18.000 mann store styrken vil bety en stor lettelse for det amerikanske forsvaret, hvor strikken er strukket langt på grunn av det omfattende militære nærværet i Irak. Det er likevel usannsynlig at den amerikanske styrken blir redusert før parlamentsvalget er gjennomført i april.

Afghanske myndigheter har gjentatte ganger bedt representantene for det tidligere regimet om å gi opp motstandskampen og vende tilbake fra eksil for å bidra til å gjenoppbygge landet. Det er imidlertid først etter Hamid Karzais seier i presidentvalget, at arbeidet med et amnesti har blitt intensivert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere