RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Nyhetskanalen)

Taliban truer Norge

Sist oppdatert:
- De er fiendene våre, sier kommandant til TV 2 fra et hemmelig sted i Sør-Afghanistan.

Se Nyhetskanalen direkte her

Mens Nato-styrker driver klappjakt på Taliban, gjentar Taliban sine advarsler mot Norge.

- Vi er imot de vantro. Vi vil ikke la dem leve i fred i Afghanistan. De bomber oss i hjemmene våre og ødelegger livene våre, sier kommandant Abdul Hai til TV 2 Nyhetskanalen.

TV 2 møtte kommandanten på et hemmelig sted i Panjwaii Sør-Afghanistan.

- De må komme seg ut av landet vårt. Vi klarer fint å ordne opp i problemene våre selv. De er fiendene våre. Vi vil aldri la dem få fred, fortsetter Abdul Hai.

Se hele intervjuet på Nyhetskanalen

Skuddpremie
Tidligere i høst foreslå SV at Nato burde forhandle med Taliban. Invitten ble kontant avvist av en Taliban-talsmann overfor Nettavisen.

I september understreket en annen talsmann, mulla Hanif, at skuddpremien på utenlandske soldater også gjelder norske soldater.

- Deres soldater er terrorister. Dere er okkupanter og støtter USA, som er islams største fiende, sa Hanif til Nettavisen.

Advarer
Ambassadør Mullah Abdul Salam Zaif var i flere år en av de fremste Taliban-lederne. Med kontor i Pakistan var han deres eneste ambassadør i utlandet. Zaif har høy stjerne blant Taliban-tilhengere etter at han satt over tre år på Guantanamo-basen på Cuba.

Fra husarresten i Kabul, advarer han Norge på det sterkeste mot å sende soldater til Sør-Afghanistan.

- Dersom Norge sender tropper til Afghanistan for å krige, så vil det bare øke hatet mot dem og forsterke problemene i Afghanistan.

- Uansett hvor mye de understreker at de er her for å skape fred, stoler ikke afghanere på dem. De vil bli sett på som fiender, fortsetter han.

Tragisk
Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen sier det er risiko forbundet med oppdraget de norske styrkene har i Afghanistan, men at beredskapen blir vurdert fortløpende.

- Dette er noe vi har sett fra Taliban tidligere. Det er ganske klart at Taliban ønsker at vi skal ut av Afghanistan. Samtidig er det viktig at Isaf-styrkene er der, sier hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Strøm-Erichsen mener det ikke finnes noe alternativ til å ha en internasjonal styrke i landet.

- De er der for å skape stabilitet og hjelpe til med gjenoppbyggingen. Det vil være tragisk om disse kreftene skal få enda sterkere fotfeste, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere