RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taliban vil også trappe opp

Foto: MANPREET ROMANA (AFP)
Sist oppdatert:
I løpet av to til tre uker vil amerikanerne sende flere soldater til Afghanistan. Taliban vil sende dem tilbake i kister.

USAs president Barack Obama vil trappe opp krigen i Afghanistan og sender flere soldater for å få bukt med opprørerne fra Taliban. Talsmenn for den islamistiske bevegelsen, som styrte landet fra 1996 til 2001, sier det betyr at de trapper opp motstandskampen.

- Vi kan påføre dem enda større tap
- Obama sender flere soldater til Afghanistan. Det betyr at flere amerikanere vil dø. Med bare begrensede ressurser kan vi påføre dem enda større skade og tap, uttaler en anonym Taliban-kommandant i Wardak-provinsen til BBCNews.

Kommandanten hevder at det er de utenlandske styrkene, ikke Taliban, som er ansvarlig for brorparten av drapene på sivile, men ifølge BBC er det motsatte tilfellet.

- Obama vil se flere kister
En annen talsmann for Taliban, Qari Yousuf Ahamdi, sier i et telefonintervju med nyhetsbyrået AFP at Obama vil være vitne til at flere kister med døde amerikanere sendes fra Afghanistan til USA.

- De håper å vinne kontrollen over Afghanistan med militære midler, men slik blir det ikke. 30.000 ekstra soldater vil utløse enda mer motstand og kamper, sier han ifølge AFP.

Først Taliban, så Al-Qaida
Forsvarsminister Robert Gates sa i en tale til Kongressen at det å tvinge Taliban i kne er avgjørende for å sikre fred og stabilitet i regionen. Overfor en av Senatets komiteer sa Gates at USAs mål i Afghanistan og Pakistan er å bekjempe terrornettverket Al-Qaida og kampen mot Taliban er et skritt på veien.

- Mislykkes vi i Afghanistan, vil det bety at Taliban tar over mye eller hele landet og sannsynligvis en ny borgerkrig, sa Gates ifølge BBC.

- Taliban-styrte områder kan igjen bli en trygg havn for Al-Qaida så vel som et bruhode for militante grupper som vil slå til mot Pakistan, sa han.

Ifølge Gates kan de første soldatene i den nye kontingenten være på plass i løpet av to til tre uker.

McCain ikke glad for dato
Senator John McCain uttaler at han støtter Obamas beslutning om å sende flere soldater, men ikke at han annonserer en dato for tilbaketrekning.

Obama-administrasjonen sier at de planlegger å overføre ansvaret for sikkerheten i landet til afghanerne selv sommeren 2011.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere