*Nettavisen* Nyheter.

Tallene som kan endre UK for alltid

Foto: PHIL NOBLE (Reuters)

36 - 29 - 27. Historiske tall i Storbritannia kan endre riket for alltid. Les hvorfor.

07.05.10 15:38

Her er den aller siste valgdagsmålingen fra Storbritannia: 36 prosent til De konservative (Toryene), 29 prosent til Labour (statsminister Gordon Browns parti) og 27 prosent til nykommeren Liberaldemokratene med Nick Clegg i spissen.

Målingen ble gjennomført av Ipsos MORI for London Evening Standard.

Etter at Storbritannia for første gang kjørte valgdebatt på TV, har britene fått øynene opp for Liberaldemokratene og Nick Clegg. I et land der valgsystemet fremelsker topartisystemet har kampen alltid stått mellom Labour og Toriene.

Farvel Labour
Nå vil ikke valgdagsmålingen gjenspeile resultatet i antall parlamentsmedlemmer, men håpet er at kan Liberaldemokratene vinner nok plasser til å komme i vippeposisjon. Hvis det skjer, vil Cleggs viktigste mål bli å endre valgsystemet i Storbritannia.

Hvis David Cameron og hans gravide kone flytter inn i Downing Street 10, vil det bryte Labours 13 år gamle regjeringsposisjon.

Mer historisk blir det hvis Clegg klarer å vinne nok representanter til at verken Labour eller Toriene får flertall. I Storbritannia stemmer et valgdistrikt et parlamentsmedlem inn i Westminster. Vanligvis har enten Toryene eller Labour stukket av med denne plassen. Nå - for første gang i historien - kan et tredje parti få så mange medlemmer i parlamentet at de kan utgjøre en forskjell.

Joker
- Liberaldemokratene bør få en oppslutning som sørger for at de får en jokerrolle, slik at de kan endre dette valgsystemet. I forhold til seter så må de ha 100 seter. Det tilsvarer en oppslutning på opp mot 30 prosent i dette valgsystemet. Da kommer de i en vippeposisjon, og kan være med på å gi det ene partiet flertall, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen. .

Les også: - Blir ikke konge, men kanskje kongemaker

Alt tyder på at det blir et såkalt Hung parlamaint etter torsdagens valg. Det innebærer i så fall at verken Labour eller De konservative får rent flertall, og mister dermed muligheten til å danne en egen flertallsregjering.

Det endelige valgresultatet vil være klart nærmere klokken 23 torsdag kveld.

Nettavisen følger valginnspurten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.