RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AFP

Tamiltigrene trekker seg

Sist oppdatert:
Tamiltigrene sier de trekker seg fra planlagte samtaler med den srilankiske regjeringen i Sveits. Utviklingsminister Erik Solheim sier situasjonen er alvorlig.

Tamiltilgrene (LTTE) trekker seg på grunn av uenighet om transport av opprørslederne, melder Reuters. Den srilankiske marinen planlegger å overvåken båten som skulle ha fraktet opprørslederne med nordiske observatører som eskorte.

- Situasjonen er alvorlig. Vi er i konstant kontakt med Tigrene og regjeringen. Vi tar nå kontakt med internasjonale relevante aktører som EU, India og USA for å finne en løsning, sier utviklingsminister Erik Solheim til TV2 Nettavisen.

Ikke informert
– Det er svært viktig at vi får møte våre militære ledere. Vi har avlyst transporten. Hvis vi ikke kan møte dem, er møtet i Geneve avlyst, sa Puleedevan.

Konferansen er planlagt i Genève i Sveits 24.-25. april.

- Vi har ikke fått en avlysning fra Tamiltigrene. Vi jobber fortsatt for å forberede Genéve og løse transportproblemet og andre praktiske ting. Vi er i kontakt med partene på begge sider, sier fungerende pressetalsmann for UD, Rune Bjåstad, til TV2 Nettavisen.

Lest dårlig
Den svenske generalmajoren Ulf Henricsson som leder observatørkorpset SLMM (Sri Lankan Monitoring Mission), sier at Tigrene i utgangspunktet hadde gått med på å la marinen overvåke vartøyene fra avstand.

- Hvis ikke opprørerne visste dette, har de ikke lest papirene skikkelig, sier han til Reuters.

Henricsson er bekymret over situasjonen.

- Myndighetspersoner på begge sider handler ikke i befolkningens interesse, sier han. I morgen vil han avlevere en skriflig rapport om situasjonen.

Regjeringen avventer
Palitha Kohona, regjeringens fredsrådgiver, sier ballen nå er på LTTEs banehalvdel.

- De ønsket seg transport, det har vi skaffet dem. En av mine kolleger mener de har vært på jakt etter en unnskyldning til å trekke seg, og nå har de kokt sammen noe, sier han.

Fredag gikk den srilankiske regjeringen med på å utsette samtalene som opprinnelig skulle ha funnet sted neste uke, til den 24.-25. april etter et krav fra Tigrene om at deres ledere fra de vestlige regionene skulle få trygg transport i helikopter eller Tigrenes egne båter til opprørernes de facto hovedstad Kliniochichi.

Solheim avvisr at protestene fra Tigrene bare er et påskud.

- Selve saken med transport er rell. Det det som ligger under er den opptrappingen av volden den siste tiden, men jeg vil ikke gå nærmere inn på detaljene, sier han til TV2 Nettavisen.

Spent situasjon
I forrige uke ble over 40 mennesker drept i etnisk motivert vold på Sri Lanka. Mange frykter en ny borgerkrig. Tamiltigrene er anklaget for angrepene. Selv benekter de dette, men selv om SLMM ikke har tatt stilling til hvem som sto bak angrepene, er det få som tror på LTTEs benektelser.

LTTE anklager på sin side regjeringen for å ha stått bak etniske opptøyer denne uken der flere tamiler er drept.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere