RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Tampa» bordet av anti-terrorstyrker

Sist oppdatert:
Da lasteskipet «Tampa» lå til kai i Los Angeles ble det uten begrunnelse bordet av amerikanske sikkerhetsstyrker.

Det var kort tid etter at det norske lasteskipet «Tampa» til kai i Long Beach ved Los Angeles i USA mandag 27. september at bordingen fant sted, melder NRK.

Skipet skulle blant annet losse bilder og landbruksmaskiner.

20 tungt bevæpnede og uniformerte personer stormet over rampa og tok radioen fra offiseren, før alle om bord beordret ble opp i messa, forteller kaptein Ove Øvergård, ifølge rikskanalen.

Anti-terror
Det som beskrives som en «tøff ransakelse» skal ha pågått i tre timer.

- Jeg fikk ikke bevege meg fritt, sier Øvergård.

Til tross for at styrkene nektet å identifisere seg, forsto Øvergård, ifølge NRK, at de kom fra Home security service. Disse sikkerhetsstyrkene har til oppgave å handheve antiterrortiltakene som USA innførte etter terrorangrepene 11. september.

1. juli i år ble det innført enda strengere regler, som blant annet innebærer utvidede havnekontroller.

Maktesløse
Styreleder Wilhelm Wilhelmsen i rederiet Wilh. Wilhelmsen, som eier «Tampa», fordømmer opptrinnet.

- Vi aksepterer at USA har strenge regler, men vi aksepterer ikke at de ikke identifiserer seg og forteller hvilket oppdrag de har, sier Wilhelmsen til NRK.

Overfor NRK Dagsrevyen betegner rederen bordingen som et overgrep. Det vises til kroppsvisitering og oppsplitiing av mannskapet - alt, altså, begått av amerikanske styrker som ikke identifiserte seg.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet sier til NRK at det er lite norske myndigheter kan gjøre med regler og retningslinjer som gjelder i amerikansk farvann.

Det norske lasteskipet «Tampa» har vært i vinden før: Skipet ble verdensberømt for tre år siden da det havnet i en storpolitisk konflikt etter å ha tatt om bord over 400 afghanske flyktninger utenfor kysten av Australia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere