«Tampa»-flyktninger avblåser sultestreik

Foto: Rural Australians for Refugees (AP Photo)

Afghanske asylsøkere fra det norske skipet «Tampa» har avsluttet en fire ukers sultestreik på stillehavsøya Nauru.

08.01.04 09:01

Flyktningene har protestert mot at de ikke får oppholdstillatelse i Australia.

- Årsaken til at sultestreiken er avblåst er at et australsk legeteam har lovet å reise til Nauru, sier asylsøkernes talsmann Greg Barns. 45 flyktninger har deltatt i sultestreiken, og 11 av dem har fått behandling på sykehus.

Gruppen som har sultestreiket sitter i en interneringsleir på Nauru og er de siste av de 420 båtflyktningene som ble plukket og av det norske containerskipet «Tampa» i august 2002.

Australia nektet «Tampa» å sette flyktningene i land. Noen av dem fikk senere politisk asyl i New Zealand, andre har fått penger for å reise hjem og den siste gruppen sitter i en FN-leir som Australia finansierer på Nauru.

Kritiserer Australia
Myndighetene på den lille øya beskylder Australia for å forsømme sitt ansvar for å ivareta helsetilbudet til flyktningene som er plassert på øya.

- Den australske regjeringen kan ikke fortsette å ignorere vanskelighetene til disse glemte menneskene, heter det i den svært uvanlige uttalelsen fra Naurus finansminister Kina Clodumar.

Australia bruker den lutfattige øystaten som asylmottak, blant annet for flyktninger fra «Tampa». Australia skal ifølge avtalen med Nauru sørge for helsetilbudet til asylsøkerne. Men etter at 45 av de 280 asylsøkerne har innledet sultestreik har det ført til et stort press på øyas eneste sykehus.

Negative ringvirkninger
- Behovene til de sultestreikende har begynt å gå på bekostning av tilbudet til lokalbefolkningen. Da har vi ikke annet valg enn å revurdere vårt tilbud til dem som sultestreiker, sier Kieren Keke, fungerende helsedirektør på øya.

- Dette vil naturligvis føre til betydelige negative konsekvenser og er noe jeg svært gjerne ønsker å unngå, understreker han.

De sultestreikende protesterte mot at Australia nekter å ta imot dem. Fire av dem sydde sammen leppene sine.

Australia har tilbudt afghanerne gratis fly og en pengesum for å reise tilbake, og mange takket ja til tilbudet. De som er igjen nekter å reise hjem.

(NTB-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.