– Resultater fra vårt folkehelse-laboratorium har bekreftet at denne sykdommen er forårsaket av marburgviruset, sier helseminister Ummy Mwalimu om sykdommen som har krevd fem liv.

Tre pasienter behandles på sykehus, mens 161 smittekontakter er sporet av myndighetene, opplyser Mwalimu. Hun oppfordrer befolkningen til å bevare roen og forsikrer at regjeringen har fått kontroll over smittespredningen.

Marburgvirus-sykdom kan ha en dødelighet på mellom 24 og 88 prosent, ifølge WHO. Det finnes ingen vaksine eller antivirale legemidler som er godkjent til behandling.

Sykdommen ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda som fant sted samtidig i 1967 i tyske Marburg og i Beograd i Serbia.

Viruset antas å stamme fra en flaggermusart og sprer seg mellom mennesker gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede.

I vestafrikanske Ekvatorial-Guinea har elleve mennesker dødd i et utbrudd som først ble påvist 7. januar i år. Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.

(©NTB)