*Nettavisen* Nyheter.

Tar ansvar på jihad-nettsted

Gruppen som har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet i London la ut meldingen sin på et kjent nettsted for radikale islamister.

08.09.05 14:15

Torsdag ettermiddag ble det lagt ut en melding på internett fra en gruppe som påtar seg ansvaret for terrorangrepet i London. Den norske eksperten Brynjar Lian tror meldingen kan være ekte.

- Det er ikke usannsynlig at dette er et autentisk kommuniké fra dem som gjennomførte aksjonen, sier forskeren ved Forsvarets Forskningsinstitutt.

Gruppens navn kan ifølge Lian oversettes til «Den hemmelige organisasjonsgruppen Qaida Al-Jihad i Europa».

Al-Qaida i Europa
- Det var en gruppe som kalte seg Al-Qaida i Europa som påtok seg ansvaret for Madrid-aksjonen, men ordlyden på navnet var litt annerledes da, sier Lian.

Han sier det er ganske vanlig å konstruere navn hvor terrorgrupper kaller seg al-Qaida eller Qaida al-Jihad i et eller annet land.

- Et nokså likelydende navn har faktisk vært brukt før, men sjelden. Det kommer ikke en strøm av Al-Qaida-komunikeer fra denne gruppen. Qaida al-Jihad i Irak og Qaida al-Jihad i Saudi-Arabia er derimot meget kjente navn, sier Lian

Kjent nettsted
- Meldingen fra gruppen er lagt ut på nettstedet Al-Qal'aa. Det er et veldig kjent nettsted for jihadister og betyr « Fortet» på arabisk, sier Lian.

Han sier nettstedet meldingen ble lagt ut på er et kjent internasjonalt forum hvor jihadister - «hellige krigere» - kan delta med innlegg.

- På forumet diskuteres det militære saker, politikk og religion, spesielt konflikten i Irak får mye oppmerksomhet, sier Lian.

Felles ideologi
- Hvor nettstedet er basert vet jeg ikke, men mange av innleggene dreier seg om Saudi-Arabia og Irak, og mange av bidragsyterne ser ut til å være saudiere.

Språket på nettstedet er arabisk. Det finnes mange nettsider av denne typen, men dette er et av dem forskningsmiljøet i Norge følger mest med på. Særlig fordi det er et av de mer stabile og tilgjengelige nettstedene av denne typen.

Han tror menneskene som sto bak dagens angrep deler samme ideologi som Madrid-bomberne.

Desentralisert
- Men det er ikke de samme menneskene i det hele tatt. Mange av dem som sto bak Madrid-bombene sitter i fengsel.

- Dette og flere tidligere aksjoner viser at jihadistmiljøene har blitt mer autonome, og det er en utvikling vi har fryktet, sier han.

- Al-Qaida har transformert seg fra å være et sentralisert nettverk til å bli mer desentralisert, og det ser ut til at vi har fått en mer hjemmedyrket variant av jihadisme i Europa, sier han.

Internasjonalt terrormiljø
Samtidig er det ifølge forskeren mye kontakt over landegrensene blant de ulike grupperingene.

- Alle terrorplanene som tidligere har blitt avdekket i London har hatt internasjonale forbindelser, sier Lian.

Jihadistenes hovedprioritet for tiden er ifølge Lian nå er å presse USA og vestmaktene ut av Irak.

- Lenger nede på listen er å fjerne vestlig innflytelse fra Midtøsten. Kampsakene dreier seg mye om de konfliktområdene der muslimer blir sett på som lidende, som i Palestina, Tsjetsjenia, Kashmir, Irak, og Afghanistan. Deres verdenssyn går ut på at Islam er under militært angrep, og at man må ta i bruk militære virkemidler og slå tilbake ved å ta kampen tilbake til fiendens hjemland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag