*Nettavisen* Nyheter.

Tar bilder av besøkende

Foto: (AP)

USA har trappet opp sikkerheten ytterligere, og tar nå bilder og fingeravtrykk av innreisende fra de aller fleste land.

05.01.04 10:50

Det nye programmet skal øke sikkerheten ved alle USAs 115 internasjonale flyplasser og de 14 viktigste havnene i landet ved å ta bilder og fingeravtrykk av innreisende. Programmet gjelder besøkende fra alle land unntatt 28 land som har spesialavtaler med USA. De fleste europeiske land er blant disse 28.

Det nye systemet er blitt satt i gang delvis fordi det forrige systemet ble kritisert for å diskriminere muslimer og folk fra Midtøsten, men det er allerede blitt utsatt for kritikk fra land som nå blitt rammet av de strenge kontrollene.

Brasil sjekker amerikanere
Brasil har kommet med formelle klager på systemet, og har begynt å ta bilder og fingeravtrykk av alle amerikanere som reiser inn i landet.

Systemet gjør det mulig for den amerikanske grensekontrollen å sjekke de reisendes strafferegister på et blunk. I løpet av året vil omkring 24 millioner reisende bli kontrollert på denne måten, melder BBC.

Fingeravtrykkene vil sjekkes opp mot et nasjonalt kriminalregister og terroristregistre. Bildene vil lagres i en database som amerikansk politi kan bruke. Kontrollen vil også gjentas når de reisende forlater landet, for å sjekke om de har overholdt begrensningene som ligger i visumet.

Frykter forsinkelser
Reisenæringen i USA frykter at kontrollen vil føre til store forsinkelser, og færre reisende, men dette blir avvist av Asa Hutchinson som leder programmet.

- Dette tar bare noen sekunder. Vi gjør alt vi kan for å gjøre det så lett som mulig for de reisende og at de ikke blir forsinket, sier Hutchinson.

Systemet skulle egentlig settes i verk 1. januar, men ble utsatt noen dager for å unngå forsinkelser i amerikanernes reiser hjem fra juleferie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.