RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI (Afp)

Tar et oppgjør med Mohammed-striden

Sist oppdatert:
Barack Obama vil konfrontere kjernen til de voldelige protestene når han skal tale i New York.

USA president Barack Obama skal holde tale i FNs generalforsamling tirsdag ettermiddag. Dette blir hans siste store internasjonale tale før presidentvalget som avholdes 6. november.

Urolighetene i Midtøsten vil prege talens innhold, ifølge et utdrag som er frigjort av Det hvite hus.

- Kan ikke rettferdiggjøres
Det er ventet at Obama vil konfrontere kjernen til opptøyene i Midtøsten, som ble utløst av den omstridte Mohammed-filmen. Flere titalls mennesker har dødd som en direkte følge av protestaksjonene mot Mohammed-filmen.

- I dag så må vi erkjenne at denne volden og inntoleransen ikke hører hjemme i våre Forente Nasjoner, vil Obama si, ifølge utdraget.

- Det finnes ingen ord som kan rettferdiggjøre drapene på uskyldige. Det finnes ingen video som kan rettferdiggjøre et angrep på en ambassade. Det finnes ingen ærekrenkelser som gir grunn til at folk skal brenne en restaurant i Libanon, eller ødelegge skoler i Tunis eller skape død og fordervelse i Pakistan, skal presidenten si, ifølge taleutskriftene.

Irans atomvåpenambisjoner
I tillegg skal Obama fortelle hvor USA står i forhold til Irans påståtte atomvåpenambisjoner. Obama har av kritikere blitt framstilt som en svak leder fordi han angivelig ikke håndterer Iran-spørsmålet på en tilfredsstillende måte.

Obama har også nektet å møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu mens sistnevnte er på besøk i USA. Netanyahu har krevd at Obama skal sette en «frist» for når amerikanerne eventuelt vil angripe iranske atominstallasjoner, noe Obama ikke ønsker å gjøre.

Åpnet høynivåuken
FNs generalsekretær Ban Ki-moon åpnet FNs høynivåuke med å tale i FN-bygget i New York tirsdag ettermiddag.

Han snakket blant annet om de brutale overgrepene og drapene som er begått av begge parter i Syria-konflikten.

- Altfor mange mennesker er tolerante overfor inntoleranse, sa generalsekretæren.

Norge på plass
Norske statsråder er også på plass på FNs høynivåuke i New York. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) hadde møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon tirsdag, og utviklingsminister Heikki Holmås (SV) hadde et møte med tidligere president Bill Clinton.

Her kan du lese Utenriksdepartementets dagsrapporter fra FN-møtet.

Kilder: BBC, The Times, Utenriksdepartementet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere