RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar med seg et reisefølge på 700

Foto: SAUL LOEB (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Barack Obama kommer ikke til å føle seg ensom under besøket i Oslo i desember.

USAs president Barack Obama kommer trolig til å ha med seg et reisefølge på hele 700 personer, hvorav 200 er livvakter. Reisefølget vil være fordelt på fem fly.

- Dette blir vår største utfordring noensinne, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet til Dagsavisen.

Enormt opplegg
Den amerikanske presidenten satte København fullstendig på hodet tidligere i høst, da han og kona Michelle kom for å promovere Chicago som OL-by. Motorveier ble stengt, sentrumsgater avsperret og passasjerfly holdt tilbake. Sikkerhetsopplegget blir også enormt når Barack Obama kommer til Norge sammen med presidentfruen for å motta Nobels fredspris.

Etter det Dagsavisen erfarer kommer den amerikanske presidenten til å ha med seg en stab på 700 personer fordelt på fem fly. Blant dem skal det være en hær av sikkerhetsagenter på 200 mann.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslopolitiet ønsker verken å bekrefte eller avkrefte opplysningene, men forklarer at det planlagte omfanget av reisefølget uansett kan endre seg fra dag til dag.

Tidenes utfordring
Obama ankommer trolig Norge 10. desember, samme dag som fredsprisen deles ut. Politiet planlegger fortløpende sikkerhetsnivået som avhenger mye av hvor lenge presidenten oppholder seg i Norge.

- Vi opererer med tre scenarier: At han kommer og drar samme dag eller om han skal ha en eller to overnattinger, sier Fredriksen til Dagsavisen.

Etter alt å dømme vil vi få et sikkerhetsoppbud som vi aldri før har sett maken til ved et utenlandsbesøk, større enn da Bill Clinton besøkte Norge som amerikansk president i 1999.

Norske skarpskyttere
Politiet har et nært samarbeid med Secret Service, som er ansvarlig for sikkerheten til den amerikanske presidenten. Fredriksen bekrefter at Secret Service allerede har vært på befaring i Oslo, og at en større fortropp er ventet å komme i løpet av november måned.

- De kommer til å samarbeide med oss før og under operasjonen, sier han.

Under Clinton-besøket ble kumlokk sveiset igjen, søppelbøtter fjernet og skarpskyttere plassert på takene. Slike tiltak vil bli iverksatt også nå, ifølge Fredriksen.

- Er skarpskytterne norske politifolk eller amerikanske sikkerhetsagenter?

- Dette er en oppgave som per i dag helt klart er dedikert norske skarpskyttere, sier Fredriksen.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere