RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Tar æren for nødhjelp

Sist oppdatert:
Burmas generaler stempler nødhjelpskasser med sine egne navn.

Burmas militærjunta bruker utdelingen av utenlandsk nødhjelp i egen propaganda, skriver Washington Times.

- Vi har allerede sett offiserer som stempler nødsendingene fra Asia med deres eget navn. Deretter deles nødhjelpen ut som en gave fra generalene, sier lederen for den britiske burmakomiteen, Mark Farmaner, til avisen.

Nå frykter eksperter at opp mot 1,5 millioner mennesker kan dø i Burma.

LES OGSÅ: TV 2 rapporterer fra Burma
LES OGSÅ: Holder valget mens folket lider

Det statlig kontrollerte tv-stasjonen i Burma viste gjentatte ganger arrangerte utdelinger av mat til sultne syklonofre, hvor kassene var stemplet med generalenes navn.

På en eske sto det med store bokstaver navnet til generalen «Myint Swe». På en mindre merkelapp sto det skrevet «Hjelp fra det thailandske kongedømmet».

Farmaner hevder at hjelpen ikke når fram til områdene hvor nøden er størst.

Døde under fødselen
Journalisten Harry McKenzie som rapporterer for The Times fra byen Bogale sørvest i Burma forteller opprivende detaljer fra befolkningens lidelser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det mest avskyelige var synet av en kvinne som mistet livet halvveis i fødselen. Ved siden av henne lå liket av en mann med den ene armen pekende opp mot himmelen.

Mer enn 200 mennesker hadde mistet livet landsbyen, og ingen hadde gjort krav på kvinnen. Befolkningen var for opptatt med å begrave sine døde, til å ta seg av den døde kvinnen.

- Har mistet alt
Bonden Tei Lin forteller at han i seks dager fortvilet har lett etter sin kone og to døtre, vandrende rundt i gjørma med et fotografi av døtrene på brystlommen

Ikke langt unna forteller San Po Thin hvordan en bølge «så høyt som et fjell» feide innover mot landsbyen hans før han mistet bevisstheten. Da han våknet var det praktisk talt ingenting igjen av landsbyen.

- Jeg har mistet alt, gjentar han igjen og igjen: - Det var ingenting jeg kunne gjøre. Det var ingen advarsel.

Ingen advarsel
McKenzie har vært i stand til å bevege seg rundt i det rammede området for å innhente øyenvitneskildringer. I hver landsby ble det fortalt historier om overlevelse, tap - og sinne.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Myndighetene har ikke gjort noen ting for å hjelpe oss. Vi ble ikke gitt noen advarsel på forhånd om syklonen, forteller en landsbyleder oppgitt.

Innbyggerne i byen hadde da vært fem dager uten mat og rent vann. Myndigheten i landet konfiskerte fredag to flylaster ned nødsendinger fra FN.

LES OGSÅ: FN stanset hjelpesendinger

Lederen for det danske Røde Kors sa til NTB lørdag at nødhjelpen hadde begynt å skyte fart. Tre fly med forsyninger hadde da sluppet inn i landet. Men ifølge organisasjonen har hjelpen ennå ikke nådd fram til det store flertallet av de 1,5 millioner mennesker som trenger den.

Frykter ny katastrofe
Hjelpeorganisasjoner frykter en katastrofe av «apokalyptiske dimensjoner» om forsyninger av rent drikkevann og medisiner utsettes ytterligere.

Noe av hjelpen har nådd fram til befolkningen, men militærjuntaen nekter å la utenlandske hjelpearbeidere slippe til. I stedet insisterer de på å bruke sine egne soldater til å foreta utdelingen i det som beskrives som en svært dårlig ledet operasjon. Samtidig truer sykdommer og sult de overlevende.

- Vi er bekymret for en ny katastrofe, forteller Greg Beck ved International Rescue Committee til The Times.

- Vi har hatt indikasjoner på at det er brutt ut kolera, også denguefeber og malaria. Dette er sykdommer som er mulig å behandle om vi bare slipper til, påpeker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere