*Nettavisen* Nyheter.

Tar Statoil-felt med soldater

Venezuelas president Hugo Chávez tar ingen sjanser.

13.04.07 12:44

President Hugo Chávez varslet torsdag at soldater vil følge representanter fra regjeringen når den venezuelanske staten overtar oljevirksomheten i Orinoco-bassenget på arbeiderdagen 1. mai, melder nyhetsbyrået AP.

NA24 - din næringslivsavis

Chavez har bestemt at statsoljeselskapet Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) skal annektere minst 60 prosent av eierskapet i fire oljeprosjekter Orinoco-regionen og har invitert seks selskaper som opererer der til å bli værende som minoritetseiere.

Tror ikke de vil trekke våpen
- 1. mai vil vi overta kontrollen over oljefeltene. Jeg er sikker på at ingen av de transnasjonale selskapene kommer til å trekke våpen, men vi vil dra dit med væpnede styrker og folket, sa president Chávez torsdag.

Oljevirksomhetene det er snakk om drives i dag av BP, Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Total og Statoil.

- God og normal måte
- Vi har en god dialog med myndighetene i Venezuela om det de har sagt om øke andelene i disse anleggene, sier informasjonsdirektør i Statoil, Ola Morten Aanestad, til NA24.

- Det er nærliggende å tro at dere ville finne denne fremgangsmåten litt provoserende...

- Jeg vil ikke karakterisere noen ting, men bare si at vi har ingen grunn til å tro noe annet enn at dette vil skje på en god og normal måte, svarer Aanestad.

Statoil etterkom kravene
Selskapene foredler tung, tjærelignende råolje til mer salgbare oljeprodukter og virksomheten regnes som den mest lovende Venezuela.

I mars kunngjorde Statoil at de overlater kontrollen til Chávez, etter at oljeselskapene ConocoPhillips og Chevron først hadde etterkommet kravene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.