RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/REUTERS/Pool/Anatoly Medzyk

Tåregass mot Jusjtsjenko-tilhengere

Sist oppdatert:
Demonstranter måtte stoppes med tåregass fra å ta seg inn i et regjeringsbygg nord i Ukraina.

Tusenvis av demonstranter holdt stand i minusgrader på Uavhengighetsplassen i Kiev gjennom natten, natt til lørdag. Politiet har allerede fredet demonstrantene, og alt skal ha gått rolig for seg i Ukrainas hovedstad melder internasjonale nyhetsbyråer.

Lenger nord i landet kom det fredag til uroligheter da tilhengere av opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko forsøkte å komme seg inn i en regjeringsbygning i byen Tsjernigov. Politiet måtte bruke tåregass mot demonstrantene for å hindre at bygningen inntatt, melder nyhetsbyrået AP.

Krever nyvalg
Forhandlingene om den politiske krisen i Ukraina må ha nyvalg som forutsetning, sa Jusjtsjenko etter et møte med motparten fredag. Han sier også at krisen må løses i løpet av få dager, ifølge NTB.

Jusjtsjenko møtte statsminister Viktor Janukovitsj fredag kveld hos avtroppende president Leonid Kutsjma. Under møtet ble også partene enige om å etablere en arbeidsgruppe som skal komme fram til en løsning.

Opposisjonskandidaten sier han har avvist et forslag fra statsminister Janukovitsj om å bringe påstandene om juks inn for retten.

- Hans tilbud vil bare føre Ukraina lenger vekk fra en løsning på denne politiske krisen. Vi vil bare føre samtaler om å holde nyvalg, sa Jusjtsjenko til titusenvis av tilhengere som er samlet på Uavhengighetsplassen i Kiev.

Statsminister Viktor Janukovitsj ble erklært som vinner av valget, men opposisjonen hevder det har foregått omfattende valgfusk.

EUs utenriksminister Javier Solena sier ifølge TV 2 Nyhetene at det nå ikke fins noen vei utenom utlysning av nyvalg i Ukraina.

Samtidig sier den danske ambassadøren i Ukraina, Christian Faber-Rod, til Ekstra Bladet at det ulmer i revolusjon i Ukraina, og at det haster å få på plass en løsning. Ambassadøren mener opposisjonsleder Jusjtsjenko må bli utnevnt til president for å unngå borgerkrigslignende tilstander i den tidligere sovjet-staten.

Fortsatte forhandlinger mellom partene ventes å finne sted lørdag, skriver nyhetsbyrået AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere