*Nettavisen* Nyheter.

Taylor forlot Liberia

Liberias president Charles Taylor holdt sitt løfte. Mandag gikk han av før han satte han seg på et fly til Nigeria. Nå frykter mange at det kan oppstå et farlig maktvakuum i Liberia.

Taylor overlot mandag styringen til visepresident Moses Blah. Blah vil trolig beholde makten fram til oktober, da det skal innsettes en overgangsregjering. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

– Er det én ting krigen har lært oss, så er det at den ikke har noen vinnere. Vi er alle tapere, sa Blah i sin tale etter at han var tatt i ed som ny president i Liberia.

Motvillige

Han ba opprørsgruppene i Liberia om å samarbeide med regjeringen, og sa at det nå er på tide å røyke fredspipe.

Lederen for opprørsgeriljaen LURD sier mandag kveld at han ikke ønsker at Blah skal sitte med makten helt fram til oktober.

– Vi skal møtes for samtaler i Accra. Vi ønsker at en overgangsregjering skal være på plass så raskt som mulig slik at vi kan legge ned våpnene umibbelbart, sier Sekou Conneh i LURD til Reuters.

Bitter

Minst 2000 mennesker har mistet livet i kamper i Liberia siden juni, og mange frykter et farlig maktvakuum når Taylor reiser.

I en bitter avskjedstale på liberisk fjernsyn beskyldte den 55 år gamle tidligere krigsherren søndag USA for å stå bak opprøret som har ført til fem år med borgerkrig i Liberia. Samtidig advarte han liberierne så vel som amerikanerne mot å avskrive ham.

Taylor sier at han vil sende tilbake til makten, dersom Gud vil. I avskjedstalen sammenlignet han seg dessuten med Jesus.

– Jesus var syndfri. Fordi Jesus døde ble vi frelst. Nå vil jeg være offerlammet, sa Taylor, som fastholder at han trekker seg av hensyn til folket i Liberia.

Til Nigeria

USA håper at Taylors avgang vil bety slutten av voldsbølgen som har lammet Liberia og vest-Afrika i snart 14 år.

Mandag kveld reiste Charles Taylor til Nigeria, hvor han er tilbudt politisk asyl. Ifølge diplomatiske kilder skal han reise sammen med Sør-Afrikas president Thabo Mbeki.

Går i land

Nigerianske fredssoldater har landet i Monrovia, men de har ennå ikke kommet seg i stilling i den opprører-kontrollerte hovedstaden.

USAs utenriksminister Colin Powell sa mandag kveld at øverstkommanderende for de amerikanske styrkene som har avventet Taylors avreise i krigsskip utenfor kysten Liberia, vil gå i land i Liberia i løpet av kort tid for å assistere fredsstyrkene fra Nigeria som allerede befinner seg i Liberia, og sørge for at landet får humanitær hjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.