RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenåringer doper seg lave

Sist oppdatert:
Opp mot 100.000 svenske tenåringer doper seg med hormoner for å bli større og sterkere. Nå slår forskerne alarm: Dopet stopper veksten.

Et helt årskull unge svenske gutter står i fare for å forbli lave for alltid, melder Aftonbladet.

Forskere i grannlandet mener mellom 60.000 og 100.000 unge svensker, mange av dem under tenåringsalder, doper seg med vekststimulerende substanser som anabole steroider og EPO.

Men i stedet for å bli store og sterke risikerer ungdommene å ende opp som korte og brede, mener forskerne bak en studie som er gjort ved Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

- Dette er en hittil ukjent bivirkning og rammer unge gutter mellom 13 og 16, som ikke er ferdige med puberteten. De slutter å vokse og det er aldri noe å gjøre med, sier en av forskerne, Thord Rosén, til Aftonbladet.

De unge svenske doperne er ikke typisk idrettsmenn og atleter, men vanlige ungdommer som ønsker seg en penere kropp, går det frem i Aftonbladets artikkel.

Fra før er sterilitet, dårlig hud, hjerte- og karsykdommer og leverproblemer kjente bivirkninger av doping.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere