*Nettavisen* Nyheter.

Tenker på det utenkelige

- Vi forsøker å planlegge for det utenkelige, sier justisminister Knut Storberget om regjeringens kriseberedskap ett år etter tsunamien.

20.12.05 13:37

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): For ett år siden ble UD tatt på senga av flomkatastrofen i Asia. Nå kan det være fugleinfluensa som truer nordmenn i utlandet og hjemme.

- Vi må øve, øve, øve, sier Knut Storberget til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag presenterte han hovedpunktene i regjeringens kriseberedskap sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Allerede fra 1. januar skal en krisegruppe være på plass som kan hjelpe myndighetene ved større kriser.

Gruppa består av en kjerne på seks til åtte personer som skal kunne sørge for at de andre departementene får hjelp ved større kriser. Gruppa skal kunne bistå med lokaler, administrative ressurser og føring av lister over savnede og loggføring, men skal ikke lede krisehåndtering. Det ansvaret skal fortsatt håndteres av departementet som er nærmest til å ta tak i saken.

-Den som har ansvaret for et område til vanlig, skal også ha ansvaret under en krise, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen.

Slik skal beredskapen styrkes:

  • Ansvaret for ledelsen av arbeidet i ei krise skal ligge i det departementet som er nærmest krisa
  • Hjelpearbeidet må koordineres mellom departementene
  • Justisdepartementet oppretter en egen krisestøtteenhet som kan bistå med loggføring, oppdatering av savnetlister mm
  • Økt beredskap for kriser
  • Styrke den sosiale beredskapen i nærmiljøer

Tungt
Støre pekte på at tida etter flodbølgekatastrofen har vært tung for UD og de ansatte der.

-Det har vært et tungt år for UD. Det er ikke tvil om at naturkatastrofen rammet UD hardt, sier han.

Han mener UD har styrket muligheten for å håndtere ei krise dersom den skulle oppstå. Et beredskapsteam på åtte personer er tilgjengelig på en times varsel. Samtidig har UD fått mer utstyr både hjemme og ute.

Et av hovedpunktene i kritikken fra utvalget som evaluerte innsatsen etter tsunamien var at UD burde ha varslet andre berørte departementer tidligere.

Støre understreker at de ansatte i UD ikke gjorde noen dårlig jobb, men at systemet ikke var forberedt på katastrofen som kom.

- Sekretærvakten i UD fikk flodbølgen i fanget. Nå har vi et helt annet apparat. Samtidig har vi styrket samarbeidet med andre etater, mener Støre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.