Terminator-budsjett rammer de fattige

Foto: Ric Francis (AP/Scanpix)

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger foreslår store kutt i tilbudene til delstatens fattigste innbyggere.

I budsjettforslaget han la fram fredag, foreslår han å fjerne om lag 40 milliarder kroner som i dag går til sosial- og helseprogrammer, transportprosjekter og andre statlige og lokale prosjekter, melder NTB-AFP.

I tillegg skal over 13 milliarder kroner av overføringene til skolene holdes tilbake, selv om guvernør Schwarzenegger insisterer på at pengesummen staten bruker på hver elev, vil øke. Skolepengene ved statlige høyskoler og universiteter skal heves.

Det såkalte Medi-Cal-programmet, som sørger for helsetjenester til flere millioner innbyggere med lav inntekt, må klare seg med 6 milliarder kroner mindre.

- De siste fem årene har politikerne laget et kaos av budsjettet i California. Nå er det på tide å rydde opp, sier Schwartzenegger.

Han holder løftet sitt fra valgkampen om ikke å fjerne budsjettunderskuddet ved hjelp av skatteøkninger, noe guvernøren frykter ville rammet næringslivet og ført til færre arbeidsplasser.

Det nye budsjettforslaget skal legges fram for delstatsforsamlingen i California, som domineres av demokratene. Den tidligere actionhelten må trolig ta i bruk all sin overtalelseskraft for å sikre flertall for budsjettforslaget sitt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.