RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terri dør om to uker

I natt koblet legene fra slangene som har holdt hjerneskadde Terri kunstig i live i 15 år.

Terri Shiavos (41) skjebne har vekket et enormt engasjement i USA. Politi måtte vokte inngangen til Woodside sykehus i Florida da legene ved klokken 01.45 i natt (lokal tid) dro ut slangene.

Utenfor stod et 20-talls demonstranter utenfor med «Du skal ikke drepe»-plakater og krusifiks. Noen støttespillere hadde også møtt opp med «La Terri hvile i fred»-plakater.

To uker
Terri har blitt matet kunstig gjennom slanger inn i magen etter at hun som 26-åring fikk et hjerteinfarkt i 1990. Infarktet førte til at hjernen ikke fikk oksygen og hun ble senere erklært hjernedød.

Ektemannen var ifølge Reuters ikke til stede da slangene ble fjernet. Michael Schiavo besøkte imidlertid sin kone en stund etterpå. Legene regner med det vil ta mellom en til to uker fra slangene ble fjernet til Terri dør.

Syv år i rettsvesenet
Nattens frakobling kom etter en syv år lang kamp i USAs rettsvesen. Terris ektemann og verge, Michael Schiavo, har kjempet mot USAs president George Bush, republikanske kongressmedlemmer og Terris foreldre for å gi sin kone det han mener er hennes vilje – å dø. I natt var det ingenting som stoppet han og legene i å fjerne matslangen.

- Jeg nekter å gi opp. Terri er mitt liv. Jeg kommer til å innfri hennes ønske. Dette er det hun ville ønsket. Dette handler ikke om Schindlers (Terris foreldre), om meg eller om Kongressen. Det handler om Terri, sa Michael i et intervju på CNNs talkshow «Larry King Live» fredag kveld.

- La meg bare gå
Årsaken til ektemannens engasjement er en uttalelse hun kom med da Michales bestemor lå i respirator:

- Hvis jeg noen gang blir som henne, så bare la meg gå¿ Jeg ønsker ikke å bli holdt i live av en maskin, skal Terri ha uttalt.

Terris foreldre har kjempet med nebb og klør mot svigersønnen. Tidligere denne måneden forsøkte de å ta ut skilsmisse på vegne av datteren. De hevder ifølge Reuters at datteren kommuniserer med dem og kan bli bedre dersom hun gjennomgår rehabilitering.

Senatorer kjempet
I går gjorde lederen for helsekomiteen i Kongressen, republikaneren Mike Enzi, et siste forsøkt på å få stanset frakoblingen ved å innkalle Terri selv til å vitne for kongressen. Men dommer George Greer avviste senere forsøket og beordret at slangene skulle fjernes.

Men motstanderne av dødshjelp gav seg ikke. Etter at slangene var fjernet anket republikanske senatorer saken for USAs Høyesterett. Anken ble imidlertid forkastet.

Kampen er nødvendigivs ikke over. To ganger tidligere har slangene blitt koblet fra Terri, men har siden måtte kobles tilbake etter rettslige krampetrekninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere