Terror-mistenkt hatet Storbritannia

Foto: Scanpix/Reuters/Metropolitan Police (Britisk politi)

En av de hovedmistenkte etter terrorforsøket i London sist uke skal ha hatet Storbritannia etter en ransdom.

27.07.05 07:13

Den mistenkte sonet en tid i fengsel etter å ha blitt dømt for ran med kniv, og hatet derfor det britiske systemet, skriver flere britiske aviser onsdag.

Ikke på vakt
Storbritannias statsminister sa tirsdag at mye av verden ikke lenger var på vakt etter 11.september- angrepet i USA i 2001. Den gang lovet verden å slå tilbake mot terrorismen.

- 11. september-angrepet fikk meg til å våkne. Det gjaldt også resten av verden, som våknet en tid, for så å sovne igjen, sa Tony Blair tirsdag ifølge Reuters.

Ransdømt
Det mislykkede terrorangrepet på Londons undergrunn og en buss 21. juli skjedde nøyaktig to uker etter at 52 personer ble drept i et nesten identisk angrep i Storbritannias hovedstad. Britisk politi har koblet angrepene til al-Qaida.

En av de mistenkte, 27 år gamle Muktar Said Ibrahim, som politiet sier plantet en bombe i en buss sist uke, ble i 1996 dømt til 5 års fengsel for ran. Han var da medlem i en tenåringsgjeng, skriver Daily Telegraph.

Ifølge The Sun kom mannen til Storbritannia fra Eritrea i 1992.

Han var veldig bitter fordi han måtte sone fem år i fengsel, skriver avisa, og slår fast at han ikke var den samme personen etterpå.

Flere aviser skriver at Ibrahim og de andre fire som er mistenkt for det mislykkede terrorangrepet kom til landet som barnefluktninger. De skal alle ha levd på sosialstønad.

- Betalte med hat
The Times kaller dem «bombemennene som betalte hjelp med hat», mens the Daily Mail skriver at Storbritannina har mistet kontroll med sine grenser: «Det var Guds lykke for morderiske fanatikere».

Innenriksministeriet og politiet nektet å kommentere påstandene.

Nytt angrep
Politisjef Ian Blair sier at etterforskningen etter de siste mislykkede bombeforsøkene i London fortsetter for fullt. Han advarer likevel mot at bombemennene kan slå til igjen.

- De er i stand til å drepe igjen, uttalte Blair til Channel 4 News Television.

- Vi må finne dem. Vi går bredt ut og får en hel del innsikt, sier politisjefen.

Torsdag ble 100 beboere i en boligblokk i nord-London evakuert mens politi, bombeeksperter og brannmannskaper gikk gjennom leiligheten til en av de mistenkte. Der fant de store mengder kjemikalier som trolig har vært brukt til å lage bomber. Folk fikk flytte tilbake etter at det var gjennomført en kontrollert eksplosjon i leiligheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag