RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terror-truer Norge

Sist oppdatert:
En irakisk gruppe tilknyttet terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi truer norske organisasjoner i Nord-Irak.

I en uttalelse lagt ut på et nettsted med bånd til Abu Musab al-Zarqawi truer gruppa al-Rudd-brigadene («De som gir svar») med å angripe europeiske borgere «og deres leiesoldater», dersom ikke de trekker sine organisasjoner ut av byen Erbil i Nord-Irak. Gruppa nevner eksplisitt Norge, Danmark og Nederland i advarselen, melder nettstedet SITE (The Search for International Terrorist Entities).

Gruppa hevder også at den har tatt til fange en iraker av nederlandsk avstamming. Mannen skal ha fått «Allahs ordre» mot seg etter at det ble funnet nederlandske dokumenter på mannen.

- Vi informerer alle utlendinger og korsfarere fra europeiske land, spesielt Nederland, Danmark, og Norge, om å trekke ut sine «leiesoldater» fra nord innen to uker», skriver organisasjonen i sin melding ifølge Dagbladet.no.

Avventer
Norsk Folkehjelp har et kontor i Suleimanya, som ligger sørvest for Erbil. Herfra driver organisasjonen prosjekter innen minerydding, rettshjelp og programmer for kvinner. Kontoret ledes av den norske stedlige representanten Trude Falch. Hun er for tida på ferie i Norge.

- Vi har kontakt med UD, og avventer situasjonen. Vi vil avvente og se hva trusselen innebærer. Hvis det ligger mer i disse truslene, vil vi vurdere om Falch skal reise tilbake. Vi må også vurdere situasjonen for de lokalt ansatte, sier fungerende utenlandssjef Laila Nikolaisen til TV 2 Nettavisen.

Alvorlig
Tromsø mineskadesenter er også representert i Suleimanya, men har ingen norske repesentanter ved kontoret. Leder Odd Edvardsen var ikke infomert om trusselen da TV 2 Nettavisen tok kontakt tirsdag.

- Jeg hadde kontakt per mail med vår stedlige koordinator i dag. Da ble ikke saken nevnt, sier han.

Utenriksdepartmentet tar trusselen fra al-Rudd-gruppa alvorlig.

- Vi tar trusselen alvorlig og har sett nærmere på den, men har ingen umiddelbare planer om å heve sikkerhetsnivået i disse områdene, sier fungerende pressetalsmann i UD, Eirik Bergesen, til TV 2 Nettavisen.

- Vi er i fortløpende kontakt med andre norske etater som Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvarets etterretning, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere