Gå til sidens hovedinnhold

Terroralarm i New York

Myndighetene i New York frykter en terroraksjon mot T-banen innen få dager.

Det kom frem på en pressekonferanse som New Yorks borgermester, Michael Bloomberg, og politimester, Ray Kelly, holdt i byen sent torsdag kveld norsk tid.

Bloomberg fortalte de fremmøtte journalistene at FBI nylig informerte ham om at det var en «konkret trussel mot T-banenettet vårt». Borgermesteren kalte trusselen den mest spesifikke trusselen New Yorks myndigheter noengang har fått.

En politikilde i New York som ønsker å være anonym fordi etterforskningen fortsatt pågår, sier ifølge nyhetsbyrået Associated Press at terrorister blant annet planla å pakke en barnevogn full med ekspslosiver.

Trusselinformasjonen skal ha vært meget presis når det gjaldt «sted, tid og metode», ifølge politikilden.

I Washington ble imidlertid den reelle faren tonet ned. En talsmann for departementet for innenrikssikkerhet, Russ Knocke, betegnet troverdigheten som «tvilsom».

- Arrestasjoner i Irak
Borgermester Bloomberg la til at han ikke hadde gått ut offentlig med opplysningene inntil nå, fordi myndighetene forsøker å avverge aksjonen.

- Vi har aldri tidligere hatt en konkret trussel mot T-banenettet, opplyste Bloomberg.

Ifølge borgermesteren overgikk denne trusselen alle tilsvarende trusler på grunn av «detaljene som var innhentet fra ulike etterretningskilder». Imidlertid kunne han også opplyse at ingen var arrestert eller pågrepet i New York, i forbindelse med trusselen.

Ifølge den anynyme politikilden i New York har myndighetene visst om trusselen minst siden mandag, men har ventet med å gå ut offentlig inntil flere al-Qaida-medlemmer ble arrestert i Irak i løpet av det siste døgnet.

Massiv gjennomsøking
Samtidig beroliget borgemesteren New Yorks innbyggere med at han ikke er redd for å reise med T-banen både i dag og fredag.

Likevel er det satt inn ekstra vaktmannskaper på T-banen i New York som følge av trusselen, og politiet er i gang med en massiv gjennomsøking av byens kollektivnett. Baggasje, kofferter og barnevogner på togene og stasjonsområdene undersøkes ekstra nøye.

Anslagsvis 4,5 millioner mennesker bruker t-banenettet hver dag i New York.

Sikkerhetsnivået i byen holdes fortsatt på oransje, det samme nivået byen har hatt siden angrepene 11. september 2001.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her