*Nettavisen* Nyheter.

Terrorangrepene i Brussel

Najim Laachraoui (t. v.) og Ibrahim El Bakraoui (midten) utløste hver sin koffertbombe i avgangshallen på Zaventem tirsdag morgen. Mannen med hatten er Faycal Chffou. Han stakk av, men ble pågrepet av belgisk politi fredag. Foto: Handout (Reuters)

Flere titalls mennesker ble drept i angrepene i Brussel.

28.03.16 13:25

Belgias hovedstad Brussel er rammet av flere koordinerte terrorangrep tirsdag formiddag. Flere titalls mennesker er drept, og noen hundre er skadd i angrepene.

Her følger en tidslinje over nyhetsmeldinger som tikker inn om terroraksjonen i Brussel:

Mandag 28. mars:

12.55: Belgisk politi offentliggjorde mandag nye videoopptak av den mistenkte som ikke fikk utløst en selvmordsbombe under angrepet på Brussel lufthavn sist uke.

11.58: Tallet på drepte etter terrorangrepene i Brussel er steget til 35. Tre antatte selvmordsbombere, to på flyplassen og en på metroen, ble også drept.

Søndag 27. mars:

21.10: Nederlandsk politi har pågrepet en 32 år gammel franskmann i Rotterdam som er mistenkt for å ha planlagt terrorangrep i Frankrike.

16.35: Politiet har søndag utført 13 aksjoner i ulike distrikter i og rundt Brussel, som et ledd i etterforskningen av tirsdagens terroraksjon. I en uttalelse sier den føderale påtalemyndigheten i Belgia at totalt ni personer ble avhørt «i sammenheng med terrorsaker».

16.06: Belgisk opprørspoliti brukte vannkanoner mot rundt 400 fotballpøbler og høyreekstreme demonstranter som protesterte ved minnestedet for terrorofrene i sentrum av Brussel.

15.07: En gruppe på noen hundre demonstranter som trolig er høyreekstreme, marsjerer i sentrum av Brussel søndag. Store politistyrker er på stedet. De svartkledde demonstrantene, flere av dem er maskerte, og motdemonstranter roper slagord til hverandre på børs-plassen søndag ettermiddag.

12.23: Belgia har pågrepet og siktet ytterligere en mann som er knyttet til et planlagt terrorangrep i Paris. Det opplyser den føderale påtalemyndigheten i landet. Den mistenkte er identifisert som Abderamane A.

10.36: Nok en svensk kvinne er er død etter Brussel-terroren. Det bekrefter svensk UD overfor Expressen. Kvinnen er i 30-års alderen og kommer fra den nordlige delen av Sverige. Hun skal ha befunnet seg på T-banen i Brussel under terrorangrepene.

06.35: De Brussel-mistenkte brukte en tom leilighetsblokk i en rolig gate til produksjonen av de hjemmelagede spikerbombene som ble brukt på flyplassen og T-banen i Brussel. Les mer her: Brukte tom boligblokk til bombeproduksjon.

Lørdag 26. mars:

23.45: Italiensk politi har pågrepet en algerisk mann som var etterlyst i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet i Brussel.

22.09: Bygningene på flyplassen i Brussel er undersøkt og sikre nok til at lufthavnledelsen har besluttet å vurdere om det skal åpnes et midlertidig innsjekkingsområde.

18.37: Svensk UD bekrefter overfor det svenske nyhetsbyrået TT at en svensk kvinne døde i Brussel-terroren. Aftonbladet melder også om nyheten.

17.00: Arrangørene avlyser den planlagte markeringen i Brussel mot terror søndag. Belgiske myndigheter oppfordret lørdag innbyggerne i Brussel om å droppe markeringen.

16.08: Belgiske myndigheter oppfordrer innbyggerne i Brussel om å droppe søndagens planlagte markeringen mot terror. – Vi ber folk om at det ikke bli noe av den planlagte markeringen. Vi deler innebyggernes reaksjoner, men vi mener markeringene bør utsettes noen uker, sier Belgias innenriksminister Jan Jambon og ordføreren i Brussel, Yvan Mayeur.

14.06: Belgisk påtalemyndighet sikter tre menn for terror i kjølvannet av Brussel-angrepene. Blant dem er Fayçal Cheffou, som kan være den tredje bombemannen på Brussel lufthavn. Lørdag ettermiddag opplyser Belgias føderale påtalemyndighet at en mann som navngis som Fayçal C. og ble pågrepet torsdag, er siktet.


13.39: Belgia har siktet en mann som knyttes til et planlagt terrorangrep i Paris, for deltakelse i en terrororganisasjon, opplyser påtalemyndigheten i Brussel.– I tilknytning til etterforskningen som førte til pågripelsen av Reda Kriket, så er Rabah N. blitt siktet for deltakelse i en terrorgruppe, heter det i uttalelsen fra myndighetene lørdag.


13.19: Belgisk påtalemyndighet sikter to menn for terrordrap og medlemskap i en terrorgruppe. Blant dem er Fayçal Cheffou, som antas å være den tredje bombemannen på Brussel lufthavn.

12.17: Det bekreftes overfor avisen Le Soir at Faycal Cheffou, som ble pågrepet i Brussel torsdag , er mannen med hatt som ble observert med to av selvmordsbomberne like før angrepet på Brussel lufthavn. Les mer: Le Soir: - Tredje flyplassbombe identifisert

11.37: To dager etter terroraksjonen i Brussel ble en sikkerhetsvakt som jobbet ved et kjernekraftanlegg i Belgia angivelig skutt og drept . Det melder avisen La Dernière Heure (DH). Les mer her: - Sikkerhetsvakt ved atomanlegg i Belgia drept

11.26: Salah Abdeslam, som antas å ha deltatt i terroraksjonen i Paris i november, har i avhør i Brussel bagatellisert sin egen rolle i angrepene , melder avisen Le Monde. Han skal ha utpekt Abdelhamid Abaaoud som hovedmannen bak Paris-terrorien.

01.51: Popdivaen Mariah Carey har bestemt seg for å avlyse konserten hun skulle spille i Brussel på søndag på grunn av sikkerhetsbekymringer etter terrorangrepene tirsdag.

FREDAG 25.mars:

19.46: Interpol bistår belgiske myndigheter med å finne mulige forbindelser mellom de involverte i Brussel-angrepene og andre personer og angrep andre steder i verden

19.10: Feil fra noen i politiet, sier belgiske myndigheter om hvorfor en av de antatte Brussel-terroristene ikke ble fulgt opp etter utvisning fra Tyrkia.

18.48: En 40 år gammel jødisk mann fristet skjebnen da han gikk inn i en synagoge i Paris, utkledd som jihadist og med en falsk rifle i hånden mens han ropte «Allahu akbar», opplyser politiet.

18.47: IS-nettverkene bak angrepene i Paris og Brussel er i ferd med å ødelegges, men det finnes fortsatt andre celler som utgjør en trussel, sier Frankrikes president François Hollande.

18.24: Svenske DNA-eksperter hjelper belgiske myndigheter med å identifisere de drepte etter tirsdagens angrep i Brussel.

18.03: Den antatte hovedmannen bak Paris-angrepene, Salah Abdeslam, som ble pågrepet i Brussel i forrige uke, har siden Brussel-angrepene tirsdag nektet å si noe i avhør.

16.58: Belgisk påtalemyndighet bekreftet fredag det som politiet og myndighetene har sagt i to dager, at Najim Laachraoui var den ene av de to selvmordsbomberne som slo til mot flyplassen i Brussel.

16.56: To av de tre pågrepne er navngitt av påtalemyndigheten som Tawik A, og Salah A. Den tredje personen som ble pågrepet er ikke navngitt. Både Tawfik A og den ukjente personen, ble skadd i beina under aksjonen.

16.55: En mann som er tilknyttet et planlagt terrorangrep mot Paris, ble pågrepet i en politiaksjon i Brussel-bydelen Schaerbeek fredag.

16.25: Til sammen tre personer er pågrepet i to ulike politiaksjoner i Brussel fredag. Pågripelsene knyttes til Paris-aksjonen torsdag kveld.

15.05 :En person som nektet å forklare seg for politiet, ble skadd i en stor aksjon i Brussel-bydelen Schaerbeek fredag

14.04: Det er hørt et smell fra en stor, pågående politiaksjon i Brussel-bydelen Schaerbeek. Ifølge nyhetsbyrået Belga er en person «nøytralisert» i aksjonen.

12.25: Tysk politi har pågrepet to personer som mistenkes for å ha bånd til terroraksjonen i Brussel, melder magasinet Der Spiegel.

09.31: Politiet har pågrepet mannen som ble sett på overvåkningsbilder sammen med en selvmordsbomber like før angrepet mot metroen i Brussel, ifølge avisen De Standaard.

09.02: Amerikanske myndigheter har ifølge Sky News identifisert mannen som er på frifot etter angrepet mot Brussel lufthavn.

08.12: Politiet kan ha hatt terrormistenkte Salah Abdeslams adresse siden desember. En politimann skrev i desember en rapport om adressen der Salah Abdeslam ble pågrepet forrige uke, men beskjeden ble aldri overlevert politiets antiterrorgruppe, ifølge flere belgiske medier.

23.45: Politiet i Belgia har pågrepet seks personer i en aksjon i kjølvannet av tirsdagens terrorangrep, skriver nyhetsbyrået Belga ifølge Reuters.

23.15: Fransk politi har pågrepet en terrormistenkt mann og avverget forberedelser til et nytt angrep, opplyser franske myndigheter.

22.58: Politiet gjennomfører i kveld en større aksjon i Paris-forstaden Argenteuil. Et helt kvartal skal være evakuert og sperret av, skriver VG, som siterer Le Parisien. Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier at en franskmann er pågrepet for konkrete terrorplaner mot landet.

22.45: Mohamed Belkaid som ble skutt og drept av politiet i en antiterroraksjon i Belgia forrige uke, kan ha ledet en terrorcelle som planla og utførte angrepene mot Paris i november og Brussel denne uken, melder CNN. Belkaid var gift med en svensk kvinne og bosatt i Sverige i flere år.

21.52: De to brødrene Khalid og Ibrahim Bakraoui, som deltok i Brussel-angrepene, sto oppført på USAs terrorovervåkningsliste, ifølge kilder.

1945: Reuters melder torsdag at terrormistenkte Salah Abdeslam, som er antatt å være hjernen bak Paris-angrepene, planla et stort angrep med skyting og bomber i Brussel.

19.36: Belgia senker trusselnivået fra høyeste nivå til nest høyeste, opplyser innenriksminister Jan Jambon.

17.51: Selvmordsbomberne som sprengte seg og tok med seg 31 mennesker i døden i de to angrepene i Brussel denne uken, vurderte opprinnelig å slå til mot et kjernekraftanlegg i Belgia i stedet, skriver avisen DH.

17.00: Brussel lufthavn Zaventem holdes stengt i hvert fall til mandag som følge av terrorangrepene.

16.00: IS oppfordrer i en video til jihad etter Brussel-angrepene som gruppen sier den sto bak. I opptaket, som ble publisert på sosiale medier torsdag, oppfordrer IS sine tilhengere til å erklære seier og gå til hellig krig.

14.47: En belgisk domstol har besluttet at Salah Abdeslam kan holdes varetektsfengslet til 7. april. Abdeslam hevder at han ikke kjente til planene om et terrorangrep i Brussel, til tross for at belgisk påtalemyndighet har funnet en rekke koblinger mellom ham og selvmordsbomberne som angrep Brussel tirsdag.

14.10: Elleve ansatte ved atomkraftverket Tihange i Belgia nektes adgang til kraftverket, ifølge kringkasteren RTBF. Suspenderingen settes i sammenheng med terroren i Brussel.

13.19: Belgias innenriksminister Jan Jambon har bedt om å gå av etter terrorangrepene i Brussel, opplyser hans kontor til avisen Le Soir. Men statsminister Charles Michel nekter.

11.05: TV 2: Sykehus med terror-ofre evakuert. Det skal trolig dreie seg om en gasslekkasje.

08.41: Salah Abdeslams advokat, Sven Mary, skal ha blitt angrepet i Brussel-bydelen Forest tidligere i uken, ifølge avisen Le Soir.

20.22: USAs utenriksminister John Kerry reiser til Brussel for å vise sin støtte etter tirsdagens terrorangrep. Talsperson John Kirby sier Kerry vil overbringe sine kondolanser på vegne av USA når han kommer til Brussel fredag.

20.04: Rot på drosjesentralen i Brussel kan ha hindret ytterligere blodblad på flyplassen, ifølge avisen DH. Drosjeselskapet sendte en mindre bil til å plukke opp de tre mistenkte terroristene, og de fikk dermed ikke med seg mer enn tre av de fire koffertene de hadde planlagt.

19.30: Brussel lufthavn Zaventem holdes stengt til og med fredag som følge av terrorangrepene. – Flyplassen holdes stengt for passasjerer i alle fall til lørdag, sier en talsperson for flyplassen.

18.54: Den andre selvmordsbomberen på flyplassen i Brussel var Najim Laachraoui, som har tilknytning til Paris-angrepene i november, skriver belgiske De Standaard.

17.56: Angrepet på Zaventem-flyplassen ser ut til å ha vært rettet mot amerikanere, mener lederen i USAs etterretningskomité Devin Nunes. Bombene på flyplassen eksploderte nær innsjekkingsskrankene til amerikanske flyselskaper.

17.51: TV 2 siterer den israelske avisen Haaretz på at belgisk etterretning ha hatt detaljert kjennskap til terrorplanene. Ifølge kilder avisen har vært i kontakt med, hadde de fått informasjon om angrep på både flyplassen og metroen i nær fremtid. Likevel var ikke sikkerheten i EU-hovedstaden god nok. Angrepene skal ha blitt planlagt i IS-hovedkvarteret i Raqqa i Syria.

17.45: Tyrkia deporterte i sommer en av de antatte gjerningsmennene bak tirsdagens terrorangrep i Brussel. Nederland og Belgia ble advart om mannen, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

17.32: PST sier i en uttalelse at de følger situasjonen i Belgia tett. De mener at trusselbildet foreløpig ikke er endret i Norge som følge av terrorangrepene i går.

17.27: De 31 som er bekreftet døde etter terroren i Brussel er blant annet fra Storbritannia, Colombia, Ecuador, Frankrike, Portugal, USA og Peru, melder France24.

17.06: EUs justis- og innenriksministre møtes torsdag i Brussel for å diskutere terrorangrepene i den belgiske hovedstaden.

14.52: En gravid kvinne fra Sverige er innlagt på sykehus med alvorlige brannskader etter terrorangrepet i Brussel.

14.20: Påtalemyndigheten bekrefter overfor AFP at politiet fant 15 kilo sprengstoff av type TATP, 150 liter aceton, 30 liter flytende oksygen, detonatorer og en koffert full av spiker, mutre og skruer, samt plastbeholdere, verktøy og vifter i en antiterroraksjon i en leilighet i Brussel.

Materialet kan brukes til å lage hjemmelagde bomber, hvor spikerne fungerer som bombesplinter. Sykehuskilder har tidligere uttalt at flere fore hadde spiker og skruer i kroppen.

14.10: Ibrahim El Bakraoui (30), som sprengte seg selv på flyplassen, skal ha etterlatt seg et testamente på en PC som lyder som følger: «Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har det travelt. Jeg er på rømmen. Folk leter etter meg overalt. Og hvis jeg overgir meg, havner jeg på en celle.» Det opplyste belgisk statsadvokat på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

13.53: Overvåkningsbildet fra flyplassen viser tre mistenkte terrorister. Tidligere ble det antatt at to brødre var på bildet. I realiteten er det bare én av El Bakraoui-brødrene som er avbildet på overvåkningsbildet, samt Najim Laachraoui (som omtales som IS’ sjefbombemaker) som er på frifot. Tredjemann helt til venstre på bildet, er ikke identifisert. Den andre El Bakraoui-broren skal ha sprengt seg selv på metrostasjonen.

13.56: Flere andre personer som kan være knyttet til terrorangrepene, er også på frifot, opplyser politiet.

13.35: Politiet fant 15 kilo med sprengstoff (TATP) i en aksjon i Schaerbeek, melder Sky News.

13.30: Den andre selvmordsbomberen på flyplassen, er ennå ikke identifisert.

13.30: Tester viser at Brussel-angriperne brukte bomber med ammoniumnitrat, et stoff som brukes i kunstgjødsel, opplyser to kilder til NBC News.

13.20: Den belgiske statsadvokaten sier at politiet fant utstyr til å lage bomber samt testamentet til en av selvmordsbomberne, Ibrahim El Bakraoui (30), under en politiaksjon i en leilighet. Ibrahim er én av selvmordsbomberne som slo til på flyplassen.

13.18: Belgeren Ibrahim El Bakraoui var en av gjerningsmennene som angrep Brussel lufthavn. Broren hans, Khalid (27), angrep metroen, ifølge den belgiske statsadvokaten. Statsadvokat Frédéric van Leeuw sier den tredje gjerningsmannen fra angrepet på flyplassen fortsatt er på frifot.

13.12: Belgia bekrefter terrormistenktes identitet. Belgisk politi opplyser på en pressekonferanse at det er fingeravtrykk som har ført identifisering av de antatte terroristene.

12.56: Oppdaterte tall på drepte og skadde. 31 personer ble drept, mens 260 ble såret.

12.16: Det nederlandske konsulatet i Tyrkias største by Istanbul er evakuert og midlertidig stengt på grunn av en mulig terrortrussel.

12.15: Det var ikke terrormistenkte Najim Laachraoui som ble pågrepet i Belgia onsdag, ifølge lokale medier. Avisa La dernière heure meldte først at han var pågrepet.

12.02: Lufthavnen Toulouse-Blagnac i Frankrike ble onsdag morgen evakuert etter funn av mistenkelig bagasje. Situasjonen ble senere avklart.

11.51: Det nederlandske konsulatet i Tyrkias største by Istanbul er stengt på grunn av en mulig terrortrussel.

11.41: Fengslingsmøtet for terrorsiktede Salah Abdeslam er utsatt med én dag, opplyser assistenten til siktedes advokat. Årsaken er trolig økt bekymring for sikkerheten i byen.

11:18: Det passfrie Schengen-samarbeidet er sikkerhetsutfordring, mener Australias statsminister Malcolm Turnbull etter angrepene i Brussel.

11.15: Ubekreftede meldinger tilsier at broren til Najim Laachraoui - som nettopp skal ha blitt pågrepet i Brussel - var selvmordsbomberen i angrepet på metrostasjonen Maalbeek tirsdag formiddag. Dermed ser det ut til at det var to brødrepar som sto bak de to terrorangrepene i Brussel tirsdag.

10.53: Terrormistenkt pågrepet i Belgia. Najim Laachraoui er pågrepet i Belgia, ifølge avisen DH. Laachraoui ble etterlyst etter angrepet på Brussel lufthavn tirsdag.

10.30: Belgiske etterforskere mistenker at det planlegges et terrorangrep mot atomkraftverk i landet, ifølge en tysk avis. Etter Brussel-terroren tirsdag ble bemanningen redusert ved to anlegg.

10.28: Mannen som ble drept under politirazziaen mot en leilighet som en av de antatte gjerningsmennene bak Brussel-angrepene skal ha leid, hadde opphold i Sverige, ifølge Dagens Nyheter.

10.05: Den belgiske ambassaden i Oslo har onsdag formiddag lagt ut en kondolanseprotokoll etter terrorangrepene i Brussel tirsdag.

09.55: De 31 drepte og 250 sårede etter angrepet i Brussel kom fra rundt 40 ulike land, sier Belgias utenriksminister Didier Reynders til kringkasteren RTBF.

09.34: Den mistenkte terroristen Najim Laachraoui (25), som fortsatt er på frifot, antas å ha hatt hovedansvaret for å lage bombene som ble brukt i terrorangrepet i Paris 13. november i fjor. 25-åringens DNA skal ha blitt funnet på både udetonerte og brukte bombebelter som ble benyttet i Paris-terroren, ifølge Sky News.

09.17: Frankrikes statsminister Manuel Valls sier til fransk radio at det haster med å styrke kontrollen på EUs yttergrenser. Han mener det kreves handling for å stanse folk fra å komme inn i Europa med falske pass, ettersom IS har «stjålet et stort antall pass i Syria».

09.17: Medier stiller seg spørsmål rundt kvaliteten på belgisk etterretning nå som det er avslørt at tre av de mistenkte terroristene var kjenninger av politiet, og at minst én av dem var tilknyttet Paris-terroren.

09.05: Belgiske myndigheter vil onsdag foreta en ny vurdering av trusselnivået, som ble hevet til høyeste nivå under tirsdagens angrep.

08.40: Politiet skal ha funnet DNA som trolig stammer fra Najim Laachraoui (25), som er den mistenkte tredje terroristen som er på frifot, i bopeler som ble brukt av Paris-terroristene i fjor. Han skal også ha reist til Ungarn i september i fjor sammen med Paris-terrorens hovedmistenkte, Salah Abdeslam, som ble pågrepet i en aksjon forrige fredag.

08.29: 25-åringen mistenkes for å ha etterlatt seg en udetonert bombevest på flyplassen.

08.28: Den tredje mistenkte etter angrepet på Brussel lufthavn er Najim Laachraoui (25), ifølge den belgiske avisen DH. Laachraoui ble etterlyst etter pågripelsen av Salah Abdeslam fredag.

08.19: Flyplassen Toulouse-Blagnac ble evakuert etter en sikkerhetsalarm onsdag morgen, melder en fransk avis.

07.56: Brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui, som var kjenninger av politiet, utførte selvmordsangrepet på Brussel lufthavn, ifølge kringkasteren RTBF. Les mer: - Brødre bak terror i Brussel

07.28: Det første dødsofferet som er identifisert etter Brussel-terroren, er en peruansk kvinne som ble drept med familien som vitner, opplyser utenriksdepartementet i Peru, ifølge NTB. En av hennes døtre ble såret av vrakrester som kom flygende som følge av eksplosjonen. Ifølge The Guardian ble kvinnen 36 år gammel. Les mer: Peruansk tvillingmor idenfisert

07.22: Brussel lufthavn Zaventem holdes stengt også onsdag som følge av terrorangrepene. «Så snart vi har tilgang til terminalbygget, kan vi undersøke skadene. Senere i dag kommer vi til å vurdere når driften kan gjenopptas», skriver flyplassen på Twitter onsdag morgen ifølge NTB.

07.14: 31 personer ble drept og 250 såret i angrepene i Brussel, ifølge det belgiske krisesenteret. Det skriver avisen Le Soir ifølge NTB.

06.24: Statsminister Erna Solberg vil ha økt bruk av kommunikasjonskontroll, hemmelig ransaking, romavlytting og kameraovervåkning for å forebygge og avverge terror. Les mer: Vil utvide politiets fullmakter

04.48: FBI sender team til Brussel

04.41: Flere hundre tok tirsdag kveld til gatene i sentrum av Brussel for å minnes ofrene for terrorangrepene tidligere på dagen. World Trade Center i New York og Eiffeltårnet i Paris lyses opp i Belgias farger. Les mer: «Je suis Bruxelles»: Hundrevis samlet mot volden i Brussel

04.35: - Bombemenn kom til Brussel-flyplass i taxi

03.36: EU-ministre samles til krisemøte om terroren

03.19: Mangler kontakt med flere svensker i Brussel

02.52: Strammer inn ved grensen mellom Finland og Russland

23.03: Trump etter Brussel-terror: - Vi har et problem med muslimer

22.07: Tysk politi har pågrepet tre personer som er mistenkt for å ha forbindelser til et terrornettverk. Sporet leder til Belgia, ifølge tyske medier.

21.20: Ordøferen i Zaventem bekrefter overfor AFP tirsdag kveld at terroristene på Zaventem-flyplassen hadde bomber i bager.

20.45: Tre svensker er blant de sårede i terrorangrepene i Brussel. For en kvinne er tilstanden alvorlig, opplyser svensk UD.

20.10: Islamsk Råd Norge fordømmer terrorhandlingene i Brussel tirsdag, der minst 34 mennesker er drept. Dette kommer frem i en pressemelding.

20.03: Søndag første påskedag skal det arrangeres en marsj mot frykt i Brussel, som en markering etter terrorangrepene tirsdag. Fremmøte blir foran La bourse – Børsen – klokka 14, melder den belgiske avisa La Libre. Emmanuel Foulon, som er talsperson for EU-parlamentet, er initiativtaker.

19.25: Nederlandsk politi har avfyrt varselskudd under et forsøk på å pågripe en person på sentralstasjonen i Amsterdam. Ingen er skadd.

19.19: Belgisk politi har funnet IS-flagg og en bombe da et hus ble gjennomsøkt i Brussel-området, melder fjernsynskanalen VRT.

18.53: Flere politirazziaer i gang over hele Belgia, opplyser lederen for påtalemyndigheten i landet.

18.23: En IS-mistenkt mann med eksplosiver på seg er sammen med ni andre IS-mistenkte pågrepet i et forsøk på å ta seg ulovlig inn i Tyrkia fra Syria, opplyser tyrkiske medier.

18.15: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at de har hatt møte med relevante etater i forbindelse med terroraksjonen i Brussel. De følger situasjonen i Belgia tett, skriver de i en pressemelding.

18.11: IS truer med flere «svarte dager» som hevn for angrepene mot ekstremistgruppen. «Vi lover svarte dager som svar på aggresjonen fra korsfareralliansen som kjemper mot oss», heter det i en offisiell uttalelse fra terrorgruppen.

17.48: Associated Press (AP) melder om at anonyme irakiske forteller at Brussel-terroren skal være hevn for pågripelsen av Paris-terroristen Salah Abdeslam som ble pågrepet lørdag.

17.28: Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at et terrorangrep mot flyplasser og togstasjoner i Europa har vært planlagt i to måneder. En anonym irakisk etterretningskilde skal ha advart myndigheter i Europa om terrorfaren, men uten å vite hvor terroren ville ramme.

17.14: Provinsguvernør i Brabant Fladern, Loderwijk De Witte, sier at bombeeksperter har uskadeliggjort den tredje bomben som ble funnet på flyplassen i Brussel, skriver VG som siterer nyhetsbyrået Reuters. Flyplassen ble rammet av to bomber, men den tredje sprengladningen gikk ikke av under angrepet.

17.08: Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag, melder belgiske medier.

16.54: EUs 28 statsledere sier i en felles uttalelse at angrepene i Brussel styrker deres vilje til å forsvare europeiske verdier.

16.43: Vi må aldri gi opp kampen mot terror, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg etter Brussel-angrepet. – Dette er en svart dag i Brussel. Det er et angrep på de verdiene vi står for.

16.32: Situasjonen i Brussel er nå såpass under kontroll at folk igjen kan begynne å bevege seg fritt etter tirsdagens terrorangrep, opplyser kriseledelsen i byen.

16.20: IS tar på seg ansvaret for terrorangrepene i Brussel, melder et nyhetsbyrå som står nær ekstremistgruppa.

16.00: Ifølge den belgiske avisen HLN.be, har tre mistenkte terrorister blitt fanget opp av kamera på flyplassen.

Avisen skriver at belgisk politi la ut bildet på Twitter til internt bruk, og at bildet viser de mistenkte og kan brukes av media. Mannen med hvit jakke og genser blir nå jaget av politiet for sin angivelige deltagelse i terrorangrepet. Det er uklart hvem de to andre er, skriver avisen.

15.52: DNB har foreløpig besluttet å erstatte avbestillinger fra folk som har kjøpt reiser til Brussel de nærmeste dagene, som følge av angrepene der.

15.50: Belgia erklærer tre dager landesorg, ifølge den belgiske kringkasteren RTBF.

15.40: Politiet har så langt ingen informasjon som knytter terrorangrepene i Brussel til Norge, sier vakthavende politidirektør Håkon Skulstad.

15.19: Alle store kjøpesentre i Brussel blir holdt stengt ut dagen, ifølge den belgiske kringkasteren RTBF, melder CNN.

15.09: Flere togstasjoner i Brussel, som ble stengt etter terrorangrepene, blir gjenåpnet ved 17-tiden norsk tid med tilstedeværelse av tung militær bevoktning.

15.08: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) følger situasjonen tett, men understreker at trusselbildet i Norge foreløpig ikke er endret.

14.56: Ny oppdatering på skadeomfanget: 34 drept og 200 skadet. På metrostasjonen Maelbeek ble 20 drept og 106 skadd, mens 14 ble drept og 92 skadd i angrepet på flyplassen.

14.40: Flere medier melder om skader på ofrene som tyder på at terroristene har brukt såkalte spikerbomber (hjemmelagde bomber bestående av eksplosiver og spiker). Talsmann for Universitetssykehuset Gasthuisberg, Marc Decramer, sier at bombene inneholdt spiker for å «forårsake flere ofre». - Noen av ofrene har spiker i kroppen sin, sier han til belgiske medier.

14.35: Politidirektoratet (POD) sier på en pressekonferanse 14.30 at det er opp til hvert enkelt politidistrikt å avgjøre hvorvidt de ønsker å iverksette ekstra tiltak som følge av terrorangrepene i Brussel. Oslo politidistrikt har allerede besluttet å innføre en midlertidig bevæpning av alle polititjenestemenn.

14.26: Evakueringen av atomkraftverket avkreftes. Kun uvesentlig personell ble bedt om å forlate atomkraftverket, mens nødvendig personell blir igjen for å drifte atomkraftverket.

14.16: Det belgiske atomkraftverket Tihange, som ligger 80 kilometer sørøst for hovedflyplassen i Brussel, skal ha blitt evakuert. Det er uklart om dette skyldes terrorangrepene.

14.05: EU-ekspert Paal Frisvold, som bor i Brussel, sier belgisk presse er blitt bedt om ikke å varsle terroristene om detaljer om den pågående antiterroraksjonen. Han skriver følgende i en SMS til Nettavisen: « Få med at nå foregår det en heksejakt på terroristene. Belgiske medier har sluttet å tvitre på henvisning fra politiet som ikke vil risikere at terroristene blir varslet.»

14.04: Politiet skal ha funnet et udetonert bombebelte på flyplassen i Brussel. Det skal også ha blitt funnet et halvautomatisk skytevåpen av type kalasjnikov. Geværet skal ha blitt funnet ved siden av en død mistenkt terrorist.

13.54: Kongehuset i Belgia avviser tidligere meldinger om at slottet i Brussel ble evakuert som følge av terrorangrepet.

13.55: Nederlandsk politi har stanset et internasjonalt tog fra Brussel til Amsterdam på en togstasjon Hoofddorp, bare én stopp fra Nederlands hovedflyplass Schiphol. Politiet gjennomsøker toget og passasjerene.

13.56: Statoil innfører reiseforbud til Brussel etter terrorangrep.

13.46: 500 flygninger er kansellert til og fra hovedflyplassen i Brussel og det blir gjennomført 50 omdirigeringer i løpet av tirsdagen som følge av terrorangrepene i Brussel, viser tall fra Flightradar24, ifølge France 24.

SAS innstiller ett fly fra Oslo til Brussel klokken 16.20, tirsdag kveld. Rutenummeret er SK4745. Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen , sier at flyselskapet imidlertid øker kapasiteten til Paris og Amsterdam, og at passasjerer i Belgia må kunne belage seg på å fly fra andre lufthavner. - Situasjon for kommende dager er noe uavklart. Det beror på beslutninger som gjøres hos myndigheter knyttet til sikkerhetsvurderinger, sier han til Nettavisen.

13.42: Belgisk politi trygler folk i Brussel om å holde seg innendørs, i frykt for at gjerningspersoner fortsatt er på frifot.

13.38: Den belgiske utenriksministeren sier at de frykter at folk fortsatt er på frifot.

13.24: Belgisk politi foretar en arrestasjon i Brussel i kjølvannet av terrorangrepet, melder Sky News.

13.23: Oppdatering på antall drepte. 34 mennesker ble drept i begge angrepene i Brussel. På metrostasjonen ble 20 drept, mens 14 ble drept på flyplassen.

13.13: Belgisk politi ber media om å avstå fra å rapportere om antiterroraksjoner i Belgia i kjølvannet av angrepene. Politiet frykter at de terrormistenkte kan dra nytte av informasjonen.

13.17: Oppdatering på antall drepte. 26 mennesker ble drept og 136 ble skadd i begge angrepene i Brussel. På metrostasjonen ble elleve drept og 81 skadd, mens 15 ble drept og 55 skadd i angrepet på flyplassen.

13.01: Politiet i Belgia ransaker flere hus i Brussel-regionen, melder den belgiske kringkasteren RTBF .

13.00: Det kongelige palass i sentrum av Brussel ble evakuert som følge av terrorangrepene, ifølge Sky News.

12.59: Sykehusene trenger ikke mer blod. De er overveldet over responsen, melder France 24.

12.53: Allmenheten blir bedt om å donere blod til sykehus i Brussel, som behandler mange skadde etter terrorangrepet, melder France 24.

12.56: Sikkerheten er skjerpet ved Belgias atomkraftverk etter terrorangrepene tirsdag.

12.37: Statsminister Erna Solberg (H) skriver følgende på Twitter: Terrorangrepene i er grusomme. Norge fordømmer angrepene på det sterkeste, og mine tanker går nå til ofrene og deres pårørende.

12.37: Frankrikes president François Hollande sier at «vi står overfor en global trussel som krever en global respons».

12.31: Belgias statsminister, Charles Michel, sier at ingen har så langt påtatt seg skylden for terrorangrepene, og at det ikke finnes noen konkret kobling mellom dagens angrep og hovedmannen i Paris-angrepet, Salah Abdeslam, som ble pågrepet sist fredag.

12.29: Mange skadde på flyplassen skal ha fått skader i beina, noe som tyder på at en bombe kan ha blitt plassert i en bag på gulvet. En selvmordsbomber skal også ha utløst en bombe på flyplassen, ifølge Sky News. Det var til sammen toi bomber som gikk av på flyplassen.

12:28: Ny oppdatering på antall drepte. Minst 15 skal være drept og 50 skadet i angrepet på metrostasjonen i Brussel. Samtidig meldes det om elleve drepte og 81 skadde etter flyplass-angrepet.

12.23: IS-tilhengere hyller terrorangrepene i Brussel. «Staten vil tvinge dere til å revurdere deres metoder tusen ganger før dere tør å drepe muslimer igjen. Vit at muslimer har nå en stat til å forsvare dem», skriver en tilhenger av Den islamske staten (IS), på Twitter.

12.21: Svensk UD bekrefter at en svensk mann ble skadet i terrorangrepet. Han skal ikke være alvorlig skadet, melder SvD.

12.21: Samtlige politiatruljer i Oslo bevæpner seg som følge av terrorangrepet, ifølge TV 2.

12.20: NATO-sjef Jens Stoltenberg skriver følgende melding på Twitter: Mørk dag her i Brussel. Mine tanker går til dem som er rammet og det belgiske folk. Vi står sammen med vår alliert Belgia.

12.15: Tyske myndigheter har høynet sikkerhetsnivået.

12.08: Det var til sammen tre eksplosjoner som rammet Brussel tirsdag morgen, bekrefter statsadvokat Frédéric van Leeuw.

11.56: Det er foreløpig ikke kommet meldinger som tilsier at nordmenn er såret eller drept, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

11.45: Belgias statsminister Charles Michel omtaler terroristene som «feiginger». Han oppgir ingen tall, men bekrefter at «mange» er drept og alvorlig skadet.

11.38: Belgisk bombepoliti gjennomfører det som trolig er en kontrollert eksplosjon av en mistenkelig pakke som ble funnet i hovedgaten Rue la Loi i Brussel, som ligger i nærheten av EU-bygningen. Det er hørt mindre eksplosjoner i sentrum av Brussel (eksplosjon i EU-bygget var trolig falsk alarm).

11.33: Det meldt om en eksplosjon i EUs hovedkvarter i Brussel, ifølge norsk TV 2 som henviser til uoffisielle kilder.

11.31: PST: - Trusselbildet kan endre seg raskt.

11.26: Til sammen 43 personer er drept i angrepene i Brussel. 30 personer er drept i angrepet mot metroen, mens de øvrige 13 ble drept på Brussel lufthavn.

11.15: Politiet etterforsker en mistenkelig pakke i områder rundt det kongelige palass i Belgia. Palasset er under såkalt «lockdown».

11.09: Belgiske medier melder at mistenkte gjerningsmenn ble sett på flukt fra flyplassen Zaventem, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

11.05: Minst 21 personer er drept i angrepene mot flyplassen og metrosystemet i Brussel, opplyser brannvesenet til nyhetsbyrået AFP.

11.03: Oslo politidistrikt har iverksatt tiltak og vurderer fortløpende ytterligere tiltak som følge av terrorangrepene i Brussel.

11.00: SAS innstiller alle fly til Brussel.

10.53: Situasjonen i Brussel følges nøye av Luftfartstilsynet som fortløpende vurderer om tiltak er nødvendig i Norge.

10.49: - Ti drept i metroeksplosjon i Brussel.

10.33: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og hans stab er i trygghet i alliansens hovedkvarter i Brussel.

10.25: Politiet i København sier de har utplassert ekstra politi ved Københavns lufthavn og ved nøkkelpunkter i hovedstaden.

10.06: UD ber nordmenn i Brussel holde seg i ro.

10.04: Metroen og togstasjoner stenges i Brussel.

10.00: Eksplosjoner på flere metrostasjoner i Brussel.

09.49: Bombe på Brussel lufthavn var selvmordsangrep.

09.28: Belgisk TV melder om en eksplosjon på en metrostasjon i sentrum av Brussel. Stasjonen ligger like ved EU-bygningene i hovedstaden.

09.29: Flere drept i flyplasseksplosjonene i Brussel.

09.01: - Skudd avfyrt før eksplosjonene i Brussel.

08.18: Eksplosjon på flyplassen i Brussel.

Her er flere saker om terrorangrepet i Brussel:

Kongen kondolerer etter Belgia-angrep
Terrorangrepene i Brussel
Nordmann i Brussel: - Jeg var vitne til evakueringen
Europeiske land trapper opp sikkerheten
SAS innstiller alle fly til Brussel
Terrorforsker: - De går etter alle sammen
UD setter krisestab
Paal Frisvold: - Nå må jeg løpe i sikkerhet
Ny terror i hjertet av Europa
Belgia hever trusselnivået til høyeste nivå
- Ti drept i metroeksplosjon i Brussel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag