RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrordømt fikk reise hjem

Sist oppdatert:
Den terrordømte David Hicks (31) har reist fra Guantanamo Bay og hjem til Australia for å sone ni måneder i fengsel.

Hicks har tilbrakt de siste fem årene i fangenskap ved Guantanamo Bay. Opprinnelig ble Hicks dømt til syv år i fengsel. Men på grunn av en tilståelsesavtale mellom Hicks og aktoratet, skal australieren kun sone ni måneder i fengsel.

Den australske regjeringen bekrefter at Hick er tilbake i Australia. Han skal sone straffen i Yalata-fengselet i nærheten av Adelaide, melder nyhetsbyrået AP.

Dette er en høysikkerhetsanstalt, der også voldtektsmenn og seriemordere soner.

Ifølge forsvarer David McLeod er Hicks lettet over å komme hjem.

- Han er glad for å være tilbake på australsk jord. Han var tydelig oppstemt da flyet landet, sier McLeod til AP.

Ifølge det australske fengselsvesenet skal Hicks sone i en celle som ligner den han satt i på Guantanamo-basen. Han får ikke ha med seg noen personlige eiendeler. Han får liten eller ingen kontakt med andre fanger, og telefonsamtalene hans vil bli overvåket.

Dømt under ny terrorlov
Hicks ble tatt til fange i Afghanistan i 2002. Han er den første personen til å bli tiltalt under den nye amerikanske terrorloven. Dette er en lov som blir fordømt av flere menneskerettighetsorganisasjoner. Amnesty International krever at fangene ved Guantanamo Bay må bli stilt for en sivil amerikansk domstol.

Konverterte til Islam
Den 31 år gamle australieren, som har konvertert til Islam, er dømt for å ha supplert terrorister med materiellstøtte. Hicks erkjente straffskyld, og innrømmet at han hadde deltatt i en av al-Qaidas treningsleirer i Afghanistan i 2001. Men han nekter for å ha noe kjennskap til 9/11-angrepene.

Les også: Innrømmer terrorisme
Les også: Hicks må sone ni måneder

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere