*Nettavisen* Nyheter.

Terrordømte bodde i Norge

PST overvåket Al-Qaida-terrorister som planla aksjoner.

16.02.08 11:40

Tre algeriere som er med i en al-Qaida-tilknyttet gruppe er dømt til seks års fengsel for å ha planlagt terror i Italia, skriver Aftenposten.

To av de dømte, Kahled Serai og Yamine Bouhrama, ble overvåket av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mens de oppholdt seg her til lands fra 2004 og frem til slutten av 2005.

I midten av november 2005 ble de arrestert av politiet i Napoli med flybilletter til Norge i lomma.

- Preket jihad i Norge
Nettavisen skrev etter arrestasjonen at de to algerierne oppholdt seg regelmessig ved en moské på østkanten av i Oslo. Der skal de ha oppfordret folk til å reise til Irak for å drive Jihad - hellig krig - mot amerikanerne.

LES OGSÅ: - Preket jihad i Norge

Besøkende ved moskeen sa til Nettavisen at de to algerierne etter hvert ble bedt om å ikke komme dit på grunn av sine ekstreme sympatier.

Påviste kontakt
PST-sjef, Jørn Holme, bekrefter overfor Aftenposten at det ble påvist kontakt mellom de to og ti nordafrikanere med ulovlig opphold i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Siden 2001 har sikkerhetstjenestene og politiet stoppet drøyt 50 planlagte terroraksjoner i Europa. De terrordømte algerierne oppholdt seg i Norge i ett års tid før de ble pågrepet i Italia, sier Holme til avisen.

Sammen med algerieren Mohamed Larbi, er Serai og Bouhrama nå dømt for planlegging av internasjonal terrorisme, organisering av ulovlig arbeidsinnvandring og dokumentforfalskning.

Turistmål
Italienske påtalemyndigheter har telefonopptak de mener beviser at de planla og sprenge et cruiseskip, samt å bombe et kjent turistmål. Det er imidlertid ikke kjent hvilke mål det dreide seg om.

Algerierne sa under rettssaken at det kun dreide seg om politiske diskusjoner.

Bouhrama regnes som hovedmannen i terrorcellen og skal ha fått militær trening i al-Qaida-tilknyttede leire i Afghanistan, Tsjetsjenia og Georgia. De tre algerierne knyttes til Salafigruppen GSPC i Algerie, som i 2007 ble direkte knyttet til Osama bin Ladens terrornettverk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag