*Nettavisen* Nyheter.

Terrorekspert: - Ikke overraskende at Frankrike blir rammet

TERROR: Politiets etterforskere jobber lørdag på ett av åstedene for terroren i Paris, på en kafé i Rue de le Fontaine.

TERROR: Politiets etterforskere jobber lørdag på ett av åstedene for terroren i Paris, på en kafé i Rue de le Fontaine. Foto: Pascal Rossignol (Reuters)

Terrorforsker mener terroristenes metode mangedobler frykten.

Totalt 127 personer er bekreftet drept etter terrorangrepet i Paris fredag kveld og natt til lørdag. Et svært blodig angrep på flere steder samtidig, blant annet i konsertlokalet Boulevard Voltaire, der over 100 ble drept.

Terrorforsker Tore Bjørgo ved Politihøgskolen, sier det ikke er overraskende at nettopp Frankrike igjen er rammet av terror.

- Frankrike har vært utsatt for mye terror. De har jo selv vært involvert i voldelige konflikter utenfor egne landegrenser, så det er ikke overraskende i så måte, sier Bjørgo til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terrorforsker Tore Bjørgo ved Politihøgskolen sier Frankrike har vært utsatt for mye terror de siste årene, og at angrepet derfor ikke er overraskende.

- Flere alvorlige hendelser

Det har gått under ett år siden forrige gang terrorister angrep i Paris, da tolv personer ble drept i et terrorangrep mot redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo.

- Det er ikke noe nytt at terrorister slår til i Frankrike. De har vært et av frontlinjelandene i Europa, og har lang erfaring med angrep fra militante jihadister, sier terrorforskeren.

Han viser til at det var terrorangrep i Frankrike på 90-tallet, men at det har tatt seg kraftig opp på 2000-tallet.

- Det har vært flere alvorlige hendelser de siste fem årene, og angrepet vi hadde i januar mot Charlie Hebdo var det mest ekstreme inntil nå, sier Bjørgo.

- Økende grad involvert

I en kunngjøring lørdag tar Islamsk Stat (IS) på seg skylden for angrpeet. Ekstremistgruppa sier at angrepene var ment å vise Frankrike at landet vil være et av IS' viktigste mål så lenge landet fortsetter med den samme politikken.

Franske jagerfly deltar blant annet i bombingen av IS i Syria.

- Frankrike har i økende grad vært involvert i kampen mot IS, og det er nok det som er hovedgrunnen til at man nå antar at det kan være en kobling til IS, sier Bjørgo.

Terrorforskerne viser samtidig til at det er et stort militant jihadistmiljø i Frankrike, og grupper som de ikke har klart å integrere så godt.

- Klart at det er sosial grobunn for dette i Frankrike, slik at man kan få veldig mange som kan bli terrorister - og man har ikke kapasitet til å overvåke alle, sier han til Nettavisen.

- Har mangedoblet frykten

Bjørgo sier man fikk et skifte i terroristenes operasjonsmodus rundt 2008, da det ble gjennomført en rekke angrep i Mumbai i India. Minst 172 personer, deriblant flere utenlandske statsborgere, ble drept i angrepene.

- Tidligere har det i hovedsak vært bombeaksjoner, gjerne selvmordsaksjoner hvor ting er over når det har smelt. Angrepet i Mumbai var et tidsskille fordi man holdt på i timer og dager i en storby, og det gjør at man skaper ekstremt mye frykt og en forlenget situasjon, sier han, og legger til:

- Det er det vi har sett ganske mange ganger de siste årene, at det er blitt en foretrukket metode for terrorister. Frykten mangedobles, og noe av hensikten er også å vise at myndighetene ikke har kontroll, sier Bjørgo.

Følg NTBs livedekning av Paris-terroren:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.