RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politimenn står ved åstedet ved Westminster Bridgedagen etter angrepet det fire døde og førti ble skadd.
Politimenn står ved åstedet ved Westminster Bridgedagen etter angrepet det fire døde og førti ble skadd. Foto: Darren Staples (Reuters/NTB Scanpix)

Terroren i London: IS påtar seg ansvaret

Sist oppdatert:
Åtte personer er pågrepet i etterforskningen av angrepet i London der minst fire ble drept og om lag 40 personer er såret.

LONDON/OSLO (Nettavisen): Den ytterliggående islamistgruppa IS har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Utstyrt med bil og kniv oppnådde gjerningsmannen enorm oppmerksomhet da han drepte tre mennesker i sentrum av London onsdag.

Følg NTBs direkterapportering om angrepet nederst i saken.

Ett døgn senere var identiteten hans fortsatt ikke offentliggjort. Men statsminister Theresa May bekreftet at han tidligere hadde vært etterforsket for ekstremisme.

Statsminister Theresa May talte til Underhuset torsdag.

– Mannen var født i Storbritannia. For noen år siden ble han etterforsket av MI5 etter at det hadde oppstått bekymring knyttet til voldelig ekstremisme, sa hun i Parlamentet.

Kort tid senere tok IS på seg ansvaret for angrepet. Gjerningsmannen var en av deres soldater, heter det i en melding lagt ut på det IS-tilknyttede nettstedet Amaq.

– Fulgte oppskrift

Amaq hevder angrepet skjedde som respons på IS' oppfordring om å angripe land som prøver å bekjempe dem. Storbritannia deltar i den USA-ledede koalisjonen som bomber IS i Syria.

Britisk politi har bekreftet at de mistenker at gjerningsmannen var inspirert av internasjonal islamistisk terrorisme. Og forskeren Magnus Ranstorp mener han fulgte IS' og al-Qaidas terror-oppskrifter til punkt og prikke.

– Alle har tilgang på en bil. De fleste har kniver på kjøkkenet, sier han til NTB.

Les mer: London-terroren følger IS- og al-Qaida-direktivene

I Parlamentet understreket May at gjerningsmannen hadde en perifer rolle da han ble etterforsket. Britiske myndigheter skal ikke ha hatt etterretning som tydet på at han planla noe angrep nå.

Minst åtte personer er pågrepet i etterforskningen, men politiet tror fortsatt at gjerningsmannen handlet på egen hånd.

Les også: Telemarkspolitiker ble øyevitne til terrorangrepet

– Vi har ingen grunn til å tro at flere angrep er umiddelbart forestående, sier May.

Ett døgn senere var identiteten hans fortsatt ikke offentliggjort. Men statsminister Theresa May bekreftet at han tidligere hadde vært etterforsket for ekstremisme.

Flagget på halv stang

I London ble det torsdag flagget på halv stang på Parlamentet og en rekke andre kjente offentlige bygninger.

Fakta: Fakta om angrepet i London

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • En mann kjørte onsdag ettermiddag ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge før han krasjet i et gjerde ved Parlamentet. Han forsøkte deretter å komme seg inn i parlamentsbygningen.
  • Da han ble forsøkt stoppet ved inngangen, knivstakk han en polititjenestemann. Politimannen døde senere av skadene.
  • Til sammen fire personer ble drept i angrepet, deriblant den antatte gjerningsmannen som ble skutt av politiet.
  • Om lag 40 personer er såret, og tilstanden er kritisk flere av dem.
  • Politiet etterforsker hendelsen som en terrorhandling. Alt tyder på at angrepet ble gjennomført av gjerningsmannen alene.
  • Åtte personer ble pågrepet i seks ulike aksjoner i Birmingham og London natt til torsdag, opplyser politiet.
  • Det er ikke meldt om at nordmenn er rammet, men Utenriksdepartementet er i kontakt med ambassaden. UD ber norske reisende om å kontakte pårørende.

Kilder: BBC, AP

Stedene hvor angriperen gikk løs på tilfeldige forbipasserende og en politimann, var fortsatt sperret av mens polititeknikere sikret spor. Pårørende la ned blomster i nærheten av Parlamentet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nettavisens Bjørn Vegar Digre og Martin Busk er i London.

I tillegg til politimannen ble en mann i 50-årene og en 43 år gammel kvinne med spansk bakgrunn drept i angrepet. Kvinnen var på vei for å hente barna sine da hun ble meid ned av gjerningsmannens bil på Westminster Bridge.

Skrekkslagne øyenvitner beskriver hvordan sjåføren brukte bilen som våpen og kjørte ned fotgjengere omtrent som de var kjegler på Westminster-broen. Etter å ha truffet flere forbipasserende, krasjet bilen inn i rekkverket.

Da han etterpå forsøkte å komme seg inn i Parlamentet, ble han selv skutt og drept av politiet.

I forsøket på å ta seg inn i parlamentsbygningen ble gjerningsmannen forsøkt stoppet av politimannen Keith Palmer (48), som ble knivstukket.

Tory-politikeren Tobias Ellwood grep inn og forsøkte å redde livet til Palmer, men politimannen døde senere av skadene.

MUNN-TIL- MUNN: Tory-politikeren Tobias Ellwood grep inn og forsøkte å gi Palmer (innfeldt) munn-til-munn og å stanse blødning ved å presse mot stikksårene.

Flere titalls mennesker ble skadd i angrepet, og tilstanden er kritisk for sju av dem. Blant de sårede er det franske skoleelever, sørkoreanske turister og to rumenere.

«Galningen som stakk Storbritannia»

Britiske medier er sterkt preget av angrepet. "Terror i Westminster" er slått opp på forsiden av britiske The Guardians papirutgave. Under har avisen et bilde av parlamentsmedlemmet Tobias Ellwood som utfører førstehjelp på politimannen som ble knivdrept.

The Sun bruker bildet av gjerningsmannen som ligger livløs på en båre etter å ha blitt skutt av politiet. "Galningen som stakk Storbritannia i hjertet", står det i bildeteksten.

Høyt trusselnivå

Angrepet i den britiske hovedstaden skjedde nøyaktig ett år etter terroraksjonen i Brussel i 2016. Flere av dem som er pågrepet etter London-angrepet, ble innbrakt av politiet under en aksjon i Birmingham natt til torsdag.

GRUSOMME SCENER: Her blir blir de sårete hjulpet etter at de ble meid ned av en bil på Westminster Bridge i London.

Bilen som gjerningsmannen brukte, kan ha blitt leid på stedet hvor politiet aksjonerte, ifølge BBC.

Trusselnivået var høyt i Storbritannia også før angrepet i den britiske hovedstaden, og nivået er ikke blitt endret. Etter angrepet ga flere lokale innbyggere uttrykk for at terrorrisikoen er noe de må leve med.

– Politiet gjør en god jobb. Dette må være det tryggeste stedet i byen akkurat nå, sa lokalfødte Phoebe Lanzer til NTB i nærheten av åstedet onsdag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere

Mest lest