Gå til sidens hovedinnhold

- Terroren kommer utenfra

USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer, sier at en stor del av terroraksjonene i Irak utføres av grupper som holder til utenfor landets grenser.

Onsdag kveld lovet Bremer å øke grensekontrollen i det terrorrammede landet. Han holdt en pressekonferanse i kjølvannet av de omfattende terrorbombene i Bagdad og Kerbala tirsdag, der 271 mennesker mistet livet.

- Det er stadig tydeligere at en stor del av denne terroren kommer fra utlandet, sa Bremer ifølge AP.

- Det er 8000 grensepoliti på vakt hver dag og flere er på vei, la han til.

USA har høstet kraftig kritikk i Irak etter tirsdagens bomber. Ifølge den sivile administratoren vil amerikanerne nå legge 60 millioner dollar i bordet for å sikre Iraks grenser.

Tidligere onsdag sa USAs viseoperasjossjef i Irak, brigadegeneral Mark Kimmitt, at ikke en gang «en kilometer høy mur» rundt Irak ville vært tilstrekkelig for å stoppe de voldsomme angrepene.

Også Storbritannias statsminister Tony Blair sier at terrorister nå strømmer til Irak.

- Det en åpenbar grunn til at terrorister praktisk talt fra alle ekstremistiske grupper i Midtøsten strømmer inn i Irak for å forårsake så my ødeleggelse som mulig for de uskyldige menneskene der, sa Blair onsdag.

- De vet at dersom Irak blir et stabilt demokrati, er det ikke bare et enormt signal om håp over hele Midtøsten, det er et kjempestort slag mot ekstremistene som mener hensikten med Irak-konflikten var å stjele oljen eller å underlegge seg det irakiske folk, sa Blair i det britiske parlamentet.

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra